29.11.2012 г.

„Зной и прах” е книга за Индия, писана от англичанки


Дивната Индия се отразява през няколко различни поколения и гледни точки в превъзходния и акламиран роман „Зной и прах”, написана от една жена с изключителна биография и невероятен талант – Рут Прауър Джабвала.
„Зной и прах” представя Индия през очите на две англичанки, с половинвековно отстояние една от друга. Оливия е първата съпруга на високопоставен английски чиновник през 20-те години на ХХ в. Младата жена, която води повествованието, е внучка на този чиновник от по-късен негов брак, която е заинтригувана от семейните истории за Оливия и заминава за Индия в началото на седемдесетте години, за да потърси истината за живота на тази загадъчна жена.
Как в едно сегрегирано общество Оливия се запознава с индийски княз, гледан накриво от британските власти, и се влюбва в него? Какво се случва с нея след това? „Зной и прах” обаче не е обикновена любовна история. В сложната структура на текста повествованието от първо лице за днешния ден се редува с със своеобразен роман в романа, който разкрива драматичните събития от двайсетте години.
Така невероятно талантливата и интелигентна Рут Прауър Джабвала ни показва в паралел Индия преди и след независимостта, като проследява как страната преобръща из основи живота на двете млади жени...
 „Зной и прах”  е удостоена с награда „Букър” през 1975 г., а филмът по нея – с режисьор Джеймс Айвъри и с участието на Джули Кристи – носи на авторката Джабвала награда за адаптиран сценарий от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. Интересното е, че кариерата на Джабвала като сценарист е не по-малко впечатляваща от кариерата й като писател: тя е носител и на две награди „Оскар”, а сред филмите, по чиито сюжети е работила, са хвалебствено приетите от критиката „Джеферсън в Париж”, „Остатъците от деня”, „Имението Хауърдс Енд“, „Стая с изглед” и „Да устоиш на Пикасо”.
Джабвала e човек с извънредно любопитна, мултикултурна, космополитна и географски разнообразна биография: родена е през далечната 1927 г. в немския град Кьолн, но е с полско-еврейски произход. Семейството й бяга от нацистка Германия през 1939 г., емигрирайки във Великобритания. През 1951 г. се омъжва за индийски архитект и заедно с него се премества да живее в Индия, а през 1975 г. местожителството отново се сменя – този път това е Ню Йорк, като малко повече от десетилетие по-късно Джабвала получава американско гражданство. Днес тя е един от най-уважаваните белетристи, а шедьовърът „Зной и прах” се смята за най-добрата й творба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар