9.11.2012 г.

Съкровища на гетите откриха край Омуртаговата могила


Екипът на проф. Диана Гергова откри 1.5 килограма тракийски златни експонати при разкопаването на т.нар. Омуртагова могила. Те датират от края на IV и началото на III век пр. Хр. Сред тях има диадема, 4-5 златни гривни, апликации към конска сбруя, множество апликации с глава на богиня, мъниста. Особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв.
Открити са още и части от дървено сандъче, в което има обгорели кости и пепел - заедно с множество изключително запазени златни предмети.
"Очаква се в могилата да има и голямо гробно съоръжение, до което ние още не сме стигнали. Предполага се, че това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела, който е известен в историята на траките и на гетската държава с това, че става един от тъстовете на Филип II Македонски, след като му дава за жена своята дъщеря. Находката ни е уникална и заслужена за този невероятен център на гетите, известни с това, че именно те са племето, което със своите идеи и вяра в обезсмъртяването на душата е влияло на много от западноевропейските племена като келти, германи", обясни пред медиите проф. Гергова и допълни, че подобна находка досега не е откривана в България. По думите й т.нар. Омуртагова могила е най-голямата могила на гетското средище и на това място, където е била религиозната и политическа столица на гетите.
Гетите са насипвали могилите си на три етапа, като на всеки са извършвали определени обреди и са поставяли някакви дарове. При тези разкопки обаче за пръв път имаме пример, при който в един от етапите от насипването на могилите е било положено това ковчеже като дар, вероятно свързан с владетеля, който трябва да е погребан, твърди археоложката и изразява надежда, че следващата година ще открие и неговото погребение.
Знаковият тракийски паметник се намира в археологическия резерват "Сборяново", където е и последният български паметник от ЮНЕСКО - тракийската гробница в Свещари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар