30.11.2012 г.

Д-р Тренчев се бори за патентоването на плазмено парно


Българското изобретение може да намали рязко сметките за топлото

Устройство за отопление и гореща вода представи днес президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Евтина топла вода, по-евтино парно и още куп други привилегии, предлага уред, който струва около 2000 лв. Но всичко това ще бъде възможно в близко бъдеще. Изобретението е  и на инж. Борислав Борисов, и е наречено „Метод и устройство за получаване на плазма от вода”.
Прототипът е трети подобрен вариант на уреда. Той бе представен наскоро в централата на „Покрепа”.
“Вместо на Малдивите или на Канарските острови, правихме експериментите в “Овча купел”, в домашна обстановка”, поясни Тренчев.
Той каза още, че прототипът вече е внесен в патентната служба в Женева под номер 2012000020, като е в процес на патентоване от 3 октомври миналата година. Очаква се до октомври догодина да се разбере, дали изобретението е уникално и заслужава патент.
Устройството е направено ръчно и един екологичен, евтин и прост метод с приложение в различни сфери на бита, допълни той.
Д-р Тренчев обясни, че всъщност водата се трансформира в 4-то агрегатно състояние – плазма. Самият уред, който за момента създава пламък, но в бъдеще се планира да се използват само свойствата на огъня, без той да се вижда, работи на базата на вода. Той се състои от резервоар, пълен с вода, и уплътнен с фибран. Чрез циркулационна помпа водата се качва до две дилзи, от които тече водата. За да се появи пламъкът, се подава определен ток, който се получава по начало от мрежата, но се трансформира по определен начин, който засега двамата изобретатели не пожелаха да споделят. Той натоварва двете водни струи, които произвеждат пламък с особено високо горене. Най-важното е, че „отпадъчният” материал от това действие е вода, която дори продължава да е годна за пиене.
Освен за отопление и гореща вода, устройството може да се използва още за топене и изпаряване на различни материали и горене на отпадъци, включително и опасни.
„Устройството би влязло в употреба в медицинските заведения и като част от ядрените инсталации“, смята Тренчев.
Той и Борисов уточниха, че окончателният вариант на устройството ще е много по-голям от показания. Предстои да се търси начин за използване на енергията на пламъка.
Уредът се захранва с ток от електрическата мрежа и за него се използва минерална вода, защото е по-чиста. Необходимата енергия е около 2500 W.
За в бъдеще се предвижда това изобретение да се пригоди за изгаряне без остатък на отпадъци от всякакъв тип. В тези случаи установката ще бъде значително по-голяма. Това няма да бъде проблем, гарантираха Тренчев и Борисов, тъй като малкото устройство, представено днес, може да вдигне пламък над 2 метра.
„Знаете, че чрез обработка с плазма, материалите придобиват повърхностни особени свойства. Считаме, макар че не сме специалисти в тази област, че чрез плазмата, която се получава, може да се използва и в технологията за получаване на наночастици”, обясниха създателите на устройството.
По време на демонстрацията, инж. Борисов показа, как най-трудно топимият материал на света - Волфрам, който преминава в течно агрегатно състояние на температура от 3420 градуса, а се изпарява на над 6000 градуса, изчезва за секунди. Подложен на плазмения пламък, пръчката волфрам започна да се смалява, като под нея течеше единствено вода. За това невероятно действие бяха нужни не повече от 2 секунди. За сравнение, след повече от минута на котлон, подхранван от пропан-бутан, само върхът на пръчката, създадена от труднотопимия материал, се нагря леко.
В демонстрацията бе включено и изпаряване на кварц, който се топи на около 3500 градуса. Също така в плазмата попаднаха неръждавейка, свръх твърда стомана, керамика. Всичко това изразходва ток колкото една двуреотанова печка.
Двамата изобретатели обаче не уточниха примерно колко ще струва отоплението на една стая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар