15.11.2012 г.

Отпуснаха пари на кръвните центрове, общините се включиха с награди


Екипът на кръвния център в Стара Загора оттегли подадената колективна оставка, след като здравният министър заяви, че заплатите им ще бъдат вдигнати допълнително до 17%, в началото на следващата година. Заралии първи протестираха срещу ниските си възнаграждения. Кръвните центрове в страната са пет. Варненци също подадоха колективна оставка и засега не са я оттеглили.
На предстоящата в края на ноември сесия кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще внесе предложение за предоставяне на колективна награда на Районния център по трансфузионна хематология в областния град (примерът бе последван и от Варненска община). Предложението, което трябва да разгледат общинските съветници, е наградата да бъде парична, в размер на 20 000 лева.
„Към настоящия момент никога не е имало недостиг на биопродукти за  лечебните заведения в обслужвания от центъра район. При атентата на 18.07. 2012 г. на летище Сарафово, Районният център осигури необходимите количества кръв и кръвни продукти за пострадалите при терористичния акт. През 2012 година е увеличен обемът на дейността на центъра спрямо 2011 година – повишен е броят на кръводарителите и количеството преработена кръв“, пише в предложението на кмета.
От него става ясно още, че освен област Стара Загора, Районният център по трансфузионна хематология в обслужва още три области - Ямбол, Сливен и Бургас. Той предоставя необходимите количества кръв и кръвни съставки като извършва цялостната дейност по набирането, консервирането, преработката и диагностиката им. Те се събират от безвъзмездни кръводарители за нуждите на пациентите в болничните заведения от региона. Центърът осигурява в пълен обем изосерологичната и имунохематологичната диагностика на болните и кръводарителите, както и изследването на кръвта за трансмисивни инфекции. Основна цел е осигуряване на безопасно използване на кръвни продукти при лечението на болните в лечебните заведения.
На 29. 11. 2012 г. ще се навършат 12 години от откриването на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. В обновената и модерна структура, отговаряща напълно на европейските стандарти, работят 56 души с висока квалификация и професионален опит, което е гаранция за качеството на дейността и безопасността на донори и пациенти, пише още в предложението на кмета до общинските съветници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар