9.11.2012 г.

„Джесика” ще преобразява заралийския пазар


Обновяването на централния кооперативен пазар в Стара Загора е първият одобрен проект по инициативата JESSICA, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ще бъде изграден детски кът за удобство на пазаруващите родители и цялото съоръжение ще придобие европейска визия. В съседство има възможност да бъде изграден многоетажен паркинг по линия на публично-частното партньорство.
Инициативата Джесика представлява устойчиво инвестиране в градско развитие в големите градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора. Наличният финансов ресурс е 160 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
JESSICA е инициатива на Европейската комисия, разработена със съдействието на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ). Тя подкрепя устойчивото градско развитие и възстановяване посредством механизми за финансов инженеринг.
За проекта:
Проектът на Община Стара Загора третира реконструкцията на Централния общински пазар с разгъната застроена площ над 1 813 кв.м. Той предвижда на мястото на съществуващите метални покрития да бъде изграден пазар от закрит тип с остъклени метални конструкции и нова организация на достъпа и движението на посетителите. Обектът съвпада напълно по площ със съществуващите в момента покрития, като се предвижда да има общо пет входа - два от юг, два от изток и един от запад.
Обемно-пространственото решение е структура от четири самостоятелни блока, свързани функционално и пространствено в интериора. Основната част на комплекса е двукорабният блок между улиците Парчевич и Г. С. Раковски, достъпен от двете улици за посетители и търговци. В него са проектирани три реда търговски маси и две надлъжни пътеки за посетителите. Напречно на основния блок са разположени другите два блока, но на по-ниско ниво - на ул. Пазарска, откъдето са входовете им.
Разликата в нивата на отделните блокове се преодолява със система от диференцирани стъпала и площадки, на които са организирани богато озеленени места за почивка, водни стени и мебели за сядане.
Западно от ул. Парчевич е входът към самостоятелен блок, в който е предвидено пространство за климатични и вентилационни машини. Ще може да се организира и временно паркиране и зареждане на комплекса със стоки. Като цяло обектът е замислен в ретро стилистиката на метален остъклен павилион от времето на ранния Сецесион. Конструкцията е напълно съвременна, но са използвани съставни сечения от няколко профила, които наред с основната си функция създават усещане за лекота и декоративна фриволност. На ключови места и като детайли от оборудването ще бъдат използвани декорации от ковано желязо, решетки, конзоли и елементи в същия стил.
Всички метални елементи ще бъдат оцветени в зелен цвят, характерен за избраната стилистика, а покривните плоскости и детайлите на сенниците се предвижда да бъдат оцветени в цвят на патинирала мед с метален отблясък. Ограждащите конструкции ще бъдат изпълнени от алуминиева дограма, между стоманения носещ скелет, и остъклени със стъклопакет. Покривното покритие е проектирано от метални панели с полиуретанов пълнеж за топлоизолация. Всички подови настилки ще бъдат реновирани и изпълнени от декоративен бетон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар