8.11.2012 г.

Августа Траяна продължава да разкрива тайните си


Археолози откриха нови находки на античната улица

Мраморен свещник от IV - V в. и две малки съкровища от монети са поредните уникални находки от разкопките на Античната улица. Археологът Димитър Янков и колегите му представиха артефактите днес в Регионалния исторически музей в Стара Загора.
До момента на специалистите от музея не е известен друг такъв свещник, открит по нашите земи, което прави находката уникална. В основата си е кръгъл и има една прекарана линия, служеща за украса. До него е намерена малка глинена лампа, типична за епохата. Възможно е върху отвора на свещника да е стояла тази лампа, предполагат учените.
И двата предмета са открити в опожарена къща. В непосредствена близост до нея археолозите са попаднали на две малки съкровища от 22 и 16 монети на две места накуп. В науката за съкровище се определят повече от три монети, събрани на едно място. „Не са сложени в съд, явно много са бързали. Монетите са от същия период, когато е бил и пожарът, затова ги свързваме с него", обясни Янков.
Друга изключителна находка е средновековен съд от сграфито керамика, вероятно донесен от столицата Константинопол. Методи Златков разясни, че съдът е от XIII в. с изящна илюстрация на ловна сцена. Вижда се куче и заек. За съжаление целостта на съда е нарушена и в момента е събрана малка част от него. Нашите предшественици са го използвали за сервиране на плодове или за украса.
Всички намерени предмети по време на проучванията на обекта ще бъдат експониране след тяхната реставрация и консервация. Старозагорци могат да очакват това до месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар