6.11.2012 г.

Призрачна приказка


Така започва Комунистическият манифест „Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма…”

Имало едно време, така започват всички приказки, едно царство, едно господарство, понастоящем република. То се намирало през девет реки до десетата, и през девет планини до десетата, зависи от къде ще го погледнеш.
Хората в тази страна не били доволни от живота си, въпреки че комунизма си отишъл, от това царство господарство, и дори песен била съчинена по този повод. Децата можели да спят спокойно (пак цитат от песента), но възрастните все били тревожни, поне повечето от тях.
Всички се чудели коя е причината за това безпокойство и най-умните от умните припомняли, че това бил оня призрак, който бродил из Европа! Там бродил, но тук, в това царство-република, май бил отседнал за дълго.
Световната криза и европейските ангажименти, която приказната страна приела с присъединяването си към НАТО и ЕС не били достатъчен аргумент и затова за повечето неща в живота били виновни комунистите. Те били морално паднали типове, които искали всички жени да бъдат общи. След тяхното падане от власт – станало обратното.
Нови хора, демократи и свободолюбци трябвало да оправят нещата в държавата, но как можело да се намерят хора, които да не са свързани с комунизма в тази приказна страна? Партията навремето имала 900 000 члена, а всички останали били комсомолци, пионери или членове на Отечествения фронт. Вярно, имало и родени след промените, но те още не били взели властта в ръцете си, пък и си имали дядовци, татковци, майки и баби, които били възпитани в принципите на призрака-бродник. Тъй че и на тях мисленето им било полукомунистическо.
Суверен на тази страна през комунизма била партията (макар и не съвсем официално), а сега народа. Партиите вече били много, но всички те се стремели максимално да не допускат народа до властта. Комунистите искали всичко да е държавно и построили доста ненужни заводи, развивали земеделие и организирали дефицит на стоки. След тях обаче на народа му обяснили, че държавата е лош стопанин. Затова всички големи държавни фирми ги продали, напълнили със стоки магазините (но пък парите станали по дефицитни и по-евтини) и съсипали земеделието. Не останало почти нищо за продаване, но пък борчовете на царствената република растели. Съвсем като в приказка народа-суверен извикал царя-изгнаник на помощ за да пребори комунистите, нали бил изгонен от тях? Той обаче дошъл не за това, а да направи коалиция с техните наследници и да си вземе имотите, които всъщност не били на дядо му, а на короната.
Нямало как, друг трябвало да пребори досадния призрак. На него дядо му бил убит от жестоките комунисти, но той влязъл в партията им. После решил да покаже на комунистите как се строи отново страната, въпреки кризата. Неуморно рязал ленти, строил пътища (не сам разбира се) и заедно с финансовия си министър внимателно следял хората да не вземат да се замогнат, щото кризата била като за световно.
Внезапно обаче суверенът-народ поискал референдум за строителството на нова АЕЦ, която правилно трябвала да се нарича ЯЕЦ (да не се бърка с ядец). Всъщност това бил само част от народа, но по Конституция техния брой бил достатъчен за насрочването на допитването. До този момент нямало такъв случай, суверенът пряко да се меси в управлението. Вярно, на местно ниво имало подобни плебисцити – едно село станало град, друго искало да се премести в друга община, но по общодържавни въпроси суверенът никой не го питал за нищо.
Тогава обаче властта, която не била популистка, обявила: „Глас народен, глас Божи” – ще има референдум, но през най-върлата зима, той ще струва скъпо, и може да е невалиден! На хората им припомнили, че не е логично да се произнасят по въпроси, по които не са компетентни и по всякакъв начин им намеквали колко безсмислена е цялата процедура.
И това било вярно! Хората например можело да ги попитат – Нормално ли е Академията на науките да има по малък бюджет от този на Вътрешното министерство за подслушване (като в националната стратегия било записано, че приоритет е развитието на новите технологии, което не става без наука)? И защо след толкова слушане и сътрудничество с партньорските служби не знаели кой е летния атентатор, взривил чужди туристи? Можели да питат суверена-народ  – Харесва ли му, че периодично изчезват лекарствата в аптеките от реимбурсивния списък и защо се получава така? Добре ли е, че доходите били замразени през целия мандат от четири години? Как армията, стопена до няколко бригади може да бъде полезна за страната си и за съюзниците, без необходимата техника и защо се дават крупни суми за мисии зад граница, като възможностите на военните са скромни? Монополите, които вече повечето били частни, пък съвсем можели и да правят всичко, което поискат с хората, живеещи в тази приказка. За това също можели да попитат народа, но не – не питали…
Затова комунистите били най-доброто алиби на властта в царството-република. По принцип истинските комунисти искали премахването на частната собственост и еднопартийна диктатура и фактически такива хора вече нямало в приказката. Затова, всъщност от комунизма останал само един призрак, от който обаче нямало отърване. Някои хора добре си живеели покрай борбата с комунизма, лесно е да се бориш с нещо което го няма или поне е в призрачна форма. Но това е вече друга приказка…
ДиМитко      

Няма коментари:

Публикуване на коментар