14.11.2012 г.

Избори до дупка през 2013-а


Нормално, след 40 години скандали да има и при синодалния вот

Догодина ни чакат избори до дупка. Партиите вече започнаха подготовката си за кампанията и дори вече започват номинации по места. Възможностите не са много – все едни и също хора, преминавайки от партия в партия, търсят доверието на българските избиратели. Примери бол – варненския кмет управлява и като кандидат на левицата, сега на герберите. Други негови колеги също минаха барикадата и също смениха своята ориентация. Защото местната власт без подкрепата на правителството е за никъде.
Явно изборът на патриарх също ще трябва да разчита на височайша намеса. Скандалът започна веднага след погребението на Максим. Всеки владика носи в раницата си патриаршески жезъл! Затова мераклиите са много. Хорото поведи пловдивския Николай, който е известен със своеволията си, но поради възрастта си не е бил сътрудник на ДС. Въпреки че няма нито възраст, нито стаж, на „младия дядо” си му личи, че много иска той да седне на престола. Надежда явно му вдъхна факта, че той бе избран за временен софийски митрополит, но за кратко.
Варненския митрополит Кирил стана наместник на Светия синод и вотът осветли враждуващите лагери в ръководството на Българската православна църква, а битката между тях стана непримирима. От едната страна е Варненският владика Кирил, който се ползва с доверието на повечето висши духовници, а от другата - оспорващият избора му пловдивския митрополит Николай, Калиник Врачански (бивш разколник) и Игнатий Плевенски.
Към лобито на Николай официално се присъедини още един - великотърновският Григорий, който с обяснението, че "понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ при избора на наместник-председател на Св. синод", и обяви, че оттегля подписа си от гласуваните решения.
Юристи и богослови обаче са единни, че правни последици от решението на дядо Григорий няма, тъй като в устава такава възможност не е предвидена. Според
ловчанския митрополит Гавраил веднъж положен, подписът не може да се оттегля.
Бившият шеф на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев предположи, че Григорий е променил мнението си след натиск "или чрез пари, или чрез сила". "Едва ли от само себе си сутринта се е събудил митрополитът и е взел това решение", посочи той пред БНР и припомни, че Григорий е председателствал заседанието, на което е взето решението Кирил да оглави временно синода и Софийската епархия. Според други Григорий е бил подведен, че ще има правен ефект от постъпката му.
Целият спор показва страховете на част от кандидатите, че наместникът може да влияе на избора, който уж идва от Бог, но е важно и кой ще брои гласовете.
Покойният ни патриарх Максим, лека му пръст, се опитваше да избягва скандалите, в които владиците се забъркваха непрекъснато и в този смисъл бе истински църковен водач. Но той не успя да събере синода и да накаже по устав самозабравилите се митрополите. Защото патриархът не им е господар, а е пръв сред равни. Така останаха ненаказани и притежателите на луксозни часовници и лимузини, и търговците на архондски титли и други гяволъци на църковните ни отци. Сега медиите занимават публиката с поредните недостойни постъпки на висшето духовенство, като че ли това е някаква важна за обществото тема.
Истината е, че и при единия вот, и при другия няма кой знае каква алтернатива. Каквато Църквата, такава и държавата! Обратно, няма как да стане…

Няма коментари:

Публикуване на коментар