14.11.2012 г.

Трилогията на Мураками „1Q84” излиза през ноември


Трите тома на творбата на Харуки Маруками „1Q84" излизат през ноември.
 „1Q84, книга 1“, която е на пазара от 5 ноември, е първи том от най-нетърпеливо чаканата творба на японския писател, придобила статус на енигма. На фокус са два култа – на една християнска секта, известна като Обществото на свидетелите, и култът на мистериозната секта, предизвикала атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г.
Действието стартира през 1984 г., но впоследствие се пренася в паралелния свят на 1Q84 година (Q=question mark, въпросителен знак), където човек може да изчезне безвъзвратно.
На 19 ноември 2012 г. излиза „1Q84, книга 2“ – втори том от култовия роман на Харуки Мураками.
„1Q84, книга 2“  развива интригата, чиито титуляри са Тенго и Аомаме – двамата централни персонажи в романа.
Годината е 1984, Аомаме пътува с такси в Токио, но попада в задръстване и е принудена да действа необичайно. Тенго, учител по математика и писател, бива въвлечен в литературна конспирация, свързана с млада, седемнайсетгодишна авторка. В същото време, пак някъде в Токио, мистериозна жена на име Даугър осигурява закрила на жертви на домашно насилие и раздава своята нелегитимна справедливост.
Седем дни по-късно излиза и третата, последна част от футуристично-реалистичния шедьовър на японския автор.
Харуки Мураками е несравним в умението си да миксира жанрове, да експлоатира фабулни похвати, да балансира на границата между фикция и реалност. Романът „1Q84“ е еманация на разюзданото въображение, подписана с тайнство, елегантност и стил. Това е десетата творба на големия японски писател, която излиза у нас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар