9.11.2012 г.

Братя Уашовски и Том Тиквер сдружени в „Облакът атлас”

Амбициите да са по-големи от възможностите - този казус съпътства бившите братя Уашовски, сега брат и сестра, кажи-речи през цялата им кариера. Създателите на фантастичния хит от 1999-а "Матрицата" и по-слабите му продължения така и не направиха нищо запомнящо се след това. (Ако не броим смяната на пола на Лари-Лана.)
"Облакът атлас" много иска да е този забележителен голям проект, който отново ще вкара пословично затворените, криещи се от камери и интервюта братя в светлината на прожекторите. Има предпоставки за това: в основата му е "невъзможният за филмиране" роман на Дейвид Мичъл, който разказва шест истории от различни епохи, всяка от които достатъчна за цял филм.
Освен братята в проектът е замесен и европеецът Том Тиквер ("Бягай, Лола", "Парфюмът"), което го прави още по-интересен. И актьорският състав е на ниво: Том Ханкс, Холи Бери, Джим Броудбент, Бен Уишоу, Хю Грант, Сюзън Сарандън и любимецът на Уашовски Хюго Уийвинг. Всеки от тях играе по няколко роли, различни за всяка от сюжетните линии, като променя физиономията си, расата и понякога дори пола в тези изненадващи превъплъщения.
"Облакът атлас" е заснет красиво, щедро и с внимание към детайла на епохата, видимо особено в трите новели на Тиквер (той разказва една история от началото на XX век, една от 70-те и една от съвремието ни). За Уашовски остават миналото и далечното бъдеще. Всяка от новелите се заиграва с любимата им тема за свободата, робството и съпротивата, за да стигне в края на филма до крайно баналното заключение, че всички сме свързани и можем да влияем върху съдбата на другите.
В 19-и век американски адвокат завързва приятелство с избягал роб на борда на кораб. В 30-те - млад гей с музикален талант става асистент на себичен композитор. През 1973-та журналистка се опитва да извади мръсните ризи на енергийни инвеститори с риск за живота си. През 2012-а британски издател търси спасение от биячите на свой автор гангстер, но попада в лудница. В Нео-Сеул през 2114-а сервитьорка клонинг оглавява бунт срещу истаблишмънта. В далечното постапокалиптично бъдеще хавайски дивак превежда космическа пратеничка през земите си...
Шест са твърде много; въпреки че всяка от историите сама по себе си има какво да ни каже, на моменти монтажът изнервя с непрекъснатото превключване от един на друг канал. "Облакът атлас" наподобява безцелно цъкане с дистанционното - с продължителност почти 3 часа, често е и също толкова отегчителен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар