5.11.2012 г.

За 26-и път „Киномания” представя филми в 11 категории


Качествено кино ще покаже за 26-ти път Киномания. Фестивалът ще се случи между 8 ноември и 2 декември.
В афиша на тазгодишното издание са включени 64 филма от цял свят, разделени в секциите „Българско кино”, „Класически удоволствия”, „Екранизации”, „Детски игрални“ и „Детски анимационни филми”, „Кулинарно кино”, „Музиката”, „Киното и неговата история”, „Италианско кино”, „Фестивал на френския филм” и „Фестивал на фестивалите”.
Откриването ще се случи на 8 ноември в зала 1 с концерт на феноменалните „Мистерията на българските гласове” и филм за пътя им към световната слава.
Акцент в програмата е втория „Фестивал на френското кино”, който се провежда в рамките на тазгодишния киномаратон.
Сред изненадите тази година е „История на филма: Одисея” - 15-часова лента, разказваща вдъхновяващата история на филмовото изкуство. Тя ще се прожектира на два пъти в два последователни дни в рамките на Киномания като на всеки два часа ще има антракт.
Пред очите на зрителите ще премине битието на на известния режисьор Милош Форман („Милош Форман: Каквото не те убива...”), както и на Уди Алън, който дава пълен достъп до личния си живот. Това благоразположение е заради неговия колега Робът Уайде, който именно създава документалния проект за него. Във филма участие взимат още Антонио Бандерас, Даян Кийтън, Джон Кюсак, Мартин Скорсезе, Наоми Уотс, Пенелопе Крус, Скарлет Йохансон, Шон Пен и др.
Хелън Мирън пък ще видим в ролята на прислужница в унгарско-немската продукция „Зад вратата”, а Джейн Фонда ще е баба хипи, която знае как да живее пълноценно, във филма „Мир, любов и неразбирателство”.
Сред интригуващите заглавия се откроява „Желязната лейди”, където в ролята на легендарната Маргарет Тачър се превъплъщава Мерил Стрийп.
Удоволствието от класическото кино ще си припомним с филмите „Бони и Клайд”, „Котка върху горещ ламаринен покрив”, ”, „Аз пея под дъжда”, „Професия: репортер”, „Слънце изгрява” и др.
Най-малките също не са забравени. За тях са подготвени 4 игрални и 4 анимационни филма с дублаж на български.
В рамките на фестивала ще се проведат и две изложби. „Български филмови плакати” се състои от около 60 репродукции на плакати от фондовете на Българската национална филмотека и Националния филмов център, включително и такива, получили награда „Златна роза”, а експозицията „ Почит към киното и красотата“ представя 10 ексклузивни черно-бели фотографии на датския фотограф Кенет Уилардт.
Прожекциите ще се случат в зала 1 на НДК, кино Люмиер, Дом на киното, Евросинема в София. Панорамата ще гостува също така на „Лъки синема” в Пловдив и Фестивалния комплескс във Варна (където прожекциите започват съответно от 15 и 16 ноември). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар