6.11.2012 г.

Нови артефакти от времето на император Зенон откриха в Зарата


Нови находки, свързани с ранновизантийския период от развитието на Стара Загора регистрира екипът с ръководител Димитър Янков, осъществуващ археологическите разкопки в ядрото на резервата „Августа Траяна – Верея” в непосредствена близост до антични форум.
Тази заран зам. ръководителят на експедицията, докторантът Методи Златков се е натъкнал на две съкровища медни монети. Находките са били открити в специално направени скривалища в портиките на две от античните сгради, до момента са извадени близо 40 монети с различен номинал, но сечени в периода ІV-V век.
Съкровищата се намират на броени метри от мястото, където в край на миналата седмица архолозите попаднаха на тежащ 1004 грама бронзов, използван като еталонна мярка за мерене на брашно. Съдът е известен на специалистите с наименованието секстарий, с него е можело да бъдат отмерени 23 унции. Направените опити показали че побира точно 638 г брашно и 996 г вода.
 В света са известни общо 6 такива еталонни мерки, две от тях са в България, като първата е открита при разкопките на крепостта Дебелт Деултум край Бургас.
 Разчетеният от Димитър Янков и асистента от СУ „Св. Климент Охридски” Николай Шаранков надпис гласи:”Нашият господар Зенон вечен Август .Точна мярка направена за сиятелния мъж Себастиан префект на претория и бивш консулар ХХІІІ L”.
 Император Зенон /ZENO/ е властвал през периода 471-486 г, има сведения , че Себастиан е бил на два пъти префект на претория Изток, в чийто предели е влизал древният град Берое. За пръв път той заема този пост през 476, -478 г. , а след това отново през 484 г. Грешката при изписването името на императора показва, че майсторът е бил гръцкоговорящ. В съседство със секстария наскоро Димитър Янков намери още две еталонни мерки за монети /екзагии/, което категорично показва, че мястото е било своеобразен търговски център на Августа Траяна и Берое.

Няма коментари:

Публикуване на коментар