5.11.2012 г.

За миналото противопоставяне разказва Петър Кожухаров в „Студената война”


Петър Кожухаров, журналистът станал свидетел на повечето от най-важните битки между Изтока и Запада по време на откритото, макар и ограничено, противопоставяне, започнало след Втората световна война между САЩ и техните съюзници, от една страна, и Съветския съюз и неговите съюзници, от друга, ни разказва като непосредствен очевидец за видяното в своята книга „Студената война”.
В новата история на света има един период, който може да се характеризира едновременно като война във време на мир и мир във време на война – това е т. нар. Студена война, обхващаща периода 1947-1991 г.
Петър Кожухаров е един от хората, станали свидетели на повечето от най-значимите битки между Изтока и Запада в тези години. Фактът, че като журналист се е посветил на международната проблематика, открива пред него възможността да информира за важни събития от фронта на Студената война – при това от първо лице. Кожухаров говори за събитията не само като съвременник – преживял целия период от началото до самия му край, но и като непосредствен очевидец на най-важните проявления на този тих, но дълбок конфликт.
Книгата „Студената война” има за цел да покаже противоборството на световната сцена в периода от 1945 до 1991 г., но без да се съобразява с проявяваното дори днес еднозначно разделение на добра или лоша, на миролюбива или агресивна. Нещо повече: „Студената война” е заглавие, което представя само достоверна информация, освободена от преднамереност и лични оценки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар