7.11.2012 г.

Авария в „Бисер олива” е причинила замърсяването на въздуха в Стара Загора


Регионалната екоинспекция в Стара Загора провери сигнал за замърсяване на въздуха от работата на дружество "Бисер олива".
Замърсяването е поради нарушаване на режима на работа от чести токови удари, които за последните пет дни са били 12 на брой. Спирането на електрозахранването нарушило технологичния режим на работещите съоръжения на площадката и е аварирала електроника в цех „Екстракция".
На площадката на дружеството са разположени и се експлоатират пет котела за осигуряване на технологичните процеси с пара. Два от тях работят с гориво природен газ, а три със слънчогледова люспа, която се генерира от основната производствената дейност - екстракция на растителни масла. Котлите са с периодичен режим на експлоатация, в зависимост от необходимостта от пара.
Честото спиране на електрозахранването е довело и до нарушаване на режима на горене в трите котела, работещи със слънчогледова люспа, като се наблюдава неравномерно или по-интензивно изпускане на отпадъчни димни газове в атмосферния въздух.
При извършената проверка експертите установили, че са изключени трите котела на гориво слънчогледова люспа, а за производството на пара е въведен в експлоатация един от тези, работещ с природен газ.
Извършеният задължителен контрол на концентрациите на вредни вещества в отпадъчните газове на котлите, работещи на гориво слънчогледова люспа, през тази година, не показват превишаване на допустимите норми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар