16.11.2012 г.

Вампирската сага „Здрач” приключи


Цялата вампирска сага „Здрач” се предлага на абонамент в салоните на „Арена” срещу 30 лева, има и дребни награди за ентусиазмът на феновете.
Да третираш "Здрач" като кино е като да броиш Джъстин Бийбър за музикант. Все пак екранизациите по Стефани Майър не са за подценяване (точно както и тийнидолът не е) - тяхната невръстна аудитория донесе приходи от 2.5 милиарда долара дотук. Няма съмнение, че "Здрач: Зазоряване - част II" - последната част от сагата, също ще се представи бляскаво в боксофиса и ще допринесе за солидното набъбване на това число.
Влюбените гълъбчета Бела и Едуард са на екран вече 508 минути. Ако сте изкарали дотук, значи финалният щрих от приказката ще ви хареса. Ако сте гледали една или по-малко серии от "Здрач" - сигурно сте над 18 и този филм и без това не ви интересува.
В "Зазоряване II" сюжетът най-накрая излиза от буксуването в кьошетата на любовния триъгълник мацка-вампир-върколак. Бела вече е безсмъртна (разбирай, Кристен Стюърт наплескана със същия бял фон дьо тен като Патинсън), а Тейлър Лаутнър се е отказал от апетитите си за нея и в качеството си на върколак е домашният любимец на малката Ренесме - детето, родено от връзката на Бела и Едуард.
Всичко би било по мед и масло, ако древните волтури не искаха да затрият Ренесме, защото я чувстват като заплаха за вампирския род. Така че бледните юноши от предишните епизоди се превръщат в загрижени родители, които трябва да съберат своите кръвопиещи съюзници от всички краища на света. "Здрач" не представя това издирване и среща по динамичния начин, практикуван от кинопродукциите за супергерои - така че първата половина от филма е леко объркана и скучна, плюс, че от толкова бледност и малокръвие на екрана ти иде да удариш едно малко.
Вторият час обаче предлага най-здравия екшън и употреба на специални ефекти в цялата поредица. Тя може да се стори занимателна дори на случайно попаднали в киното не-фенове за "Здрач". Предлага и някои интересни актьорски включвания - например Майкъл Шийн като вампирския поп инквизитор Аро.
Накратко, вампирите на Стефани Майър не са "Хари Потър", но финансово се справят не много по-зле от него - с далеч по-малко усилие и талант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар