23.11.2012 г.

Стефан Китанов с награда от Europa Cinemas


Всяка година Europa Cinemas отличава някои от киносалоните в мрежата с три награди за най-добри и интересни постижения. През 2012 година като най-добър мениджър е награден Стефан Китанов.
Наградата му се връчва като признание за успешната му работа като мениджър на Дома на киното – годишно броят на зрителите в този киносалон, член на мрежата на Europa Cinemas, се е удвоил в сравнение с 2004 година.
Наградата е и признание за създаването и развитието на Международния филмов фестивал София Филм Фест, който се усъвършенства през годините, както и за важния принос към развитие на разпространението и промоцията на европейско кино в България чрез разпространителската дейност, създаването на София Филм Фест на брега и София Филм Фест на път.
Отличието е също така оценка за дейността на Китанов като продуцент в региона и по-специално създаването на София Мийтингс – пазарът за копродукции на Международния София Филм Фест, както и за продуцентската му дейност и участието в копродукции в югоизточна Европа”.
Тази награда се връчва на 17-та Конференция на Europa Cinemas в Париж, церемонията е
днес, на 23 ноември 2012 в кино „Арлекин”, Париж.
Китанов става директор на Дома на киното през 1992 година, две години по-късно основава компанията RFF International, а през 2001 – Арт Фест, и това му дава възможност да развие идеите си за участие в продуциране на филми и разпространението им, както и стремежа за организация на фестивали.
Днес Арт Фест има в каталога си над 50 европейски и световни филмови заглавия, а публиката в Дома на киното е удвоила своя брой в последните 10 години. Китанов е участвал в продуцирането на повече от 12 филма, най-успешният от които - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с режисьор Стефан Командарев, беше включен сред 9-те номинации за Най-добър чуждоезичен Оскар и беше разпространен в над 100 държави по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар