5.11.2012 г.

Роми качиха клип, който стана хит в мрежата


Група ромски младежи от Стара Загора се извиниха на цяла България за гаврата с портретите на Левски с изпълнение на националния химн. Младежите избраха този начин, за да покажат, че не всички от техния етнос мразят България.
Клипчето е качено във vbox7.com и youtube е едно от най-гледаните през последните три дни.
Младежите са от ромската махала в Стара Загора, а изпълнението на българския химн е техният отговор на случката с тримата ученици в Добрич, които позираха в неприлични пози с портретите на Васил Левски, Цар Симеон и княз Борис.
"Решихме да направим материал, с който да се извиним пред цяла България и да покажем, че ромите обичат България и могат да бъдат различни, не всички са еднакви, каза пред Би Ти Ви 14-годишният Деян Асенов.
Идеята е на 26-годишния Стефан Ивов, който тази година се дипломира като юрист."Икономическата криза, политическата криза и финансовата няма да ни съборят като народ, но ако паднем, ако загубим нашата свобода, като нация, то ще бъде, защото се погубваме един друг чрез омразата и расизма", казва Стефан.
Той е и неформален лидер на гражданската организация - "Рома дестини" (букв. Ромска съдба), в която членуват младежите и девойките, изпълнили българския химн.
"Чрез този клип показахме, че ние обичаме България, че не всички роми мразят България, че ние милеем за нашата родина," добави Асен Петров.
Ромският лидер обяви още, че главната цел на "Рома дестини", която скоро щяла да получи и официален статут като гражданска организация, била социалната интеграция на ромското малцинство. Първата кампания, която организацията подготвяла за края на годината, била срещу ранната женитба на ромските момичета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар