5.11.2012 г.

Раздават европейските филмови награди за 25-и път


Европейските филмови награди, известни и като "Оскарите" на Стария континент", обикновено поощряват високохудожествени филми, за разлика от отвъдокеанските си събратя. Но и те не удържат на изкушението да се натегнат на стари познайници и политически моди. Така в 25-ия тираж с най-много и най-престижни номинации на Европейската филмова академия - 6 от 7 възможни, е "Любов" на Михаел Ханеке, носител и на тазгодишната "Златна палма" от Кан. Австриецът вече е печелил с "Бялата лента". А филмът му разказва за чувствата между 80-годишни - в 2012-а, обявена от ЕС за "Европейска година на активния си живот на възрастните хора". "Любов" е номиниран за най-добър филм, режисура, сценарий, мъжка и женска роля (ветераните Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива), операторска работа.
Сред конкурентите му има още качествени ленти - например превърналата се в неочакван хит и у нас френска комедия "Недосегаемите". Тя е номинирана за филм, режисура и актьорска игра на тандема Франсоа Клузе/Омар Си. Турският майстор Нури Билге Джейлан е в сметките със своя "Имало едно време в Анадола" (най-добър филм, режисура, операторство). Още един съсед е в номинациите - носителят на "Златна палма" Кристиан Мунджиу (Румъния), за сценария на "Отвъд хълмовете".
Роман Полански, също отличаван от ЕФА за всичко, което произведе, присъства в категориите сценарий и женска роля (Кейт Уинслет) с "Касапница". Ветераните на италианското кино Паоло и Виторио Тавиани не се дават - с "Цезар трябва да умре" те са сред претендентите за най-добър филм и режисура. "Дама, поп, асо, шпионин" донесе номинации на Гари Олдман за играта му, на Алберто Иглесиас за музика, а също и за операторско майсторство. "Срам", реж. Стив Маккуин (с изключителна роля на Майкъл Фасбендер), и "Ловът" на датчанина Томас Винтерберг също са сред фаворитите на академията.
Наградите за европейско кино ще бъдат връчени на 1 декември в Малта. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар