2.11.2012 г.

Чудо като на филм - индиец спечели тамошния „Стани богат”


За разлика от лентата „Беднякът милионер” и индийското предаване, у нас никой не е удрял джакпота на играта

Сушил Кумар беше наречен от медиите истинският бедняк милионер, след като стана първият човек, спечелил индийската версия на шоуто „Стани богат“.
Също като героя в обралия осем „Оскар“-а филм „Беднякът милионер“ Кумар използва познанията и съобразителността си, за да се пребори за голямата награда от 50 млн. рупии (1 млн. долара). Една година по-късно обаче животът на индиеца не се е променил особено, пише в материал Би Би Си.
Има много неща, за които можеш да похарчиш 1 млн. долара, но първото нещо, което Сушил е закупил, е електрически генератор за 500 долара. „Често има прекъсвания на електричеството, по повече от четири часа дневно. Преди не можех да гледам новините и любимите ми програми, но сега вече нямам проблем с това“, споделя индиецът.
Всъщност Сушил най обича да гледа телевизионната програма, по която се излъчва индийското „Стани богат“. Преди да се присъедини към клуба на милионерите, живеещият в Бихар, една от най-бедните индийски провинции, работи като чиновник. Месечната му заплата тогава е малко над 100 долара. Отговаряйки правилно на 13 въпроса, Кумар спечелва повече, отколкото би спечелил на старата си работа за 800 години.
Историята на индиеца става световно известна заради огромната прилика със сюжета на холивудската продукция „Беднякът милионер“. Във филма на режисьора Дани Бойл човек със скромен произход печели джакпота в телевизионна викторина.
Къщата на Сушил се намира в града Мотихари. Домът на семейството е скромен – всяка от четирите стаи е с двойно легло. В ъгъла на всяка има и по един малък телевизор. Тук той живее със съпругата си, майка си и баща си, четири братя, две доведени сестри и едно малко дете – общо 11 души.
„Живеем в малък град и икономическите ми проблеми се решиха на 100 процента.  Мисля, че това, което се случи е чудо. Благословия от Бога“, казва индиецът.
Сушил показва друга своя покупка – първия компютър в живота му – малък таблет. Последната седмица е закупил и малък скутер, единственото превозно средство, което притежава, макар да може да си позволи нова спортна кола.
На въпроса защо не си позволява екстравагантни и скъпи покупки, Сушил отговаря: „Спокойно, лека полека. Аз харча парите си внимателно.“
Дори дрехите, които носи, не са нови. Притежава ги още преди да спечели голямата награда от шоуто. Дотук индиецът е изхарчил 200 хил. долара от спечелените пари. По-голямата част от тази сума е отишла за покупката на парцел земя, на който в момента се строи нова къща с девет стаи за семейството. „Всяка спалня ще има собствена баня“, гордее се Сушил.
Твърди, че парите са го променили много малко. Платил дълговете на брат си, купил няколко бижута за жена си, а останалото депозирал в банка.
„Откакто спечелих, много хора ми изпратиха писма с молба да им помогна: да им купя земя, да платя за операция, за сватбата на децата им, за къщите им.“ Сушил обаче е твърд в отговорите си. „В нашето общество, ако помогнеш на един – стотици други хора ще започнат да идват при мен и да молят за помощ. Един милион са много пари, но ако започнеш да помагаш на хората, ще загубиш всичко за ден“, заключава индиецът.
Благодарение на печалбата Сушил е напуснал старата си работа. Победата на Сушил е гледана от 27 милиона индийци. В момента той определено е със статут на звезда.
Сега пътувам до различни краища на страната, а хората навсякъде ме разпознават, искат да се снимат с мен, да ми вземат автограф. Чувството е страхотно, споделя той.
Нееднократно е получавал оферти да участва в телевизионни шоу програми и филми, но отказва всички. Участвал е само в индийската версия на „Денсинг старс
”.
Променя ли се човек, като забогатее за една вечер? Психологът Санджай Чух твърди, че някои хора, които успяват да забогатеят бързо, се отдават на еуфорията, въодушевлението, стават грандомани. Често тези хора пропиляват богатството си.
Късметлията обаче твърди, че нищо не се е променило при него, той дори няма планове да напусне родното градче, заменяйки го с примамливата светлина на големия град.
„Аз съм си същият Сушил Кумар. И искам да си остана същия Сушил Кумар и занапред“, завършва милионерът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар