21.11.2012 г.

Тази вечер представят книга за оперната прима Веселина Кацарова


Тази вечер, минути преди концерта на оперната прима Веселина Кацарова, с който ще бъде открит традиционният Фестивал за опера и балет в родната й Стара Загора ще представена изповедна книга, посветена на творческия й житейския път на мецосопраното.
Под интригуващото заглавие „Пея с тяло и душа. За изкуството да бъдеш певец” родената под липите преди 48 години певица е събрала серия интервюта, правени през годините от журналистката Мариане Целгер – Фогт. Книгата е с щемпела на издателство „Жанет 45”, преводът е на Мария Енчева, а тиражът от 1 000 бройки е спонсориран от община Стара Загора.
Заедно с разговорите са поместени изключително богати документални справки за певческата кариера, изявите на световните сцени и дискографията на изпълнителката, дело на съпруга й Роже Кауфман.
Отделните интервюта са обединени под заглавието „За изкуството да бъдеш певец”, в тях Кацарова развива своите възгледи за живота и творчеството, като на някои места звучат доста нелицеприятни за ухото откровения като : „Днес младите певци често биват наемани заради външността си” и „Думата „имидж” ме кара да заставам нашрек”.
За пръв път в кариерата си мецосопраното иповядва, че е е възможно един ден да застане в ролята на аистент-режисьор, както и че макар и рядко й се е налагало да поеме отговорност за режисиране на отделни части от постановки. „Показвам се такава, каквато съм!”, заявява категорично главната героиня на томчето, което може да бъде ползвано като своеобразен наръчник за прохождащи творци. Кацарова твърди че „не иска да робува на професията”, но заедно с това подчертава:”Не се плаша от публичността, но не желая да говоря за неща, които нямат нищо общо с професията и с музиката. Кътам си личния живот.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар