22.02.2011 г.

Фирмените дългове натхвърлят два пъти българския БВП

Задълженията на фирмите продължават да растат и те са стигнали до колосалната сума 157 млрд. лева към 1 януари 2010 г. За сравнение - цялото годишно производство (брутния вътрешен продукт) на стоки и услуги на българската икономика е 68.5 млрд. лева. Това означава, че за всеки произведен лев предприятията задлъжняват с 2.28 лв. към свои доставчици, банки, работници, бюджета и др. Това показва най-новият анализ на Българската стопанска камара.
"Вече сме близо до критичната точка, а след това следват фалитите", алармира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Държавата също допринася за проблема, защото бави парите, които дължи на фирми, средно с година и половина.
По принцип задлъжнялостта не е опасна - тя всъщност е сигнал, че икономиката работи. Проблем са обаче просрочените дългове и вземания, а те са стигнали 40 млрд. лв. Най-много са "затънали" браншовете, които бяха и най-силно ударени от кризата - търговия, строителство, недвижими имоти.
Най-големи са дълговете между фирмите - 104 млрд. лв., следвани от тези към банки, персонал и др. - 48 млрд. лв., и за данъци и осигуровки - 4.7 млрд. лв. Проблемът с бавенето на заплати продължава да се задълбочава. Сумата, която фирмите дължат на работниците си, е огромна - 1.9 млрд. лв., сочат сметките на БСК. Те са на база на балансите на компаниите, обявени в Търговския регистър към 1 януари 2010 г. "Фирмите просто нямат възможност да плащат", заяви зам.-председателят на БСК Камен Колев. Отделно само за осигуровки на служителите работодателите дължат близо 900 млн. лв., като при една немалка част от тази сума просрочието е над 1 г. Това също нарушава пряко правата на работниците.  Най-тревожният факт според БСК е, че междуфирмената задлъжнялост се преструктурира – вече към банки и други финансови институции, което може да предизвика вълна от фалити.



Няма коментари:

Публикуване на коментар