17.02.2011 г.

Празник за душата за всички любители на джаза в поредния Джаз Плюс фестивал

През втората половина от месец март ще се проведе ежегодният, седми поред Джаз Плюс Фестивал. В тазгодишното издание ще участват музиканти от Германия, Великобритания, Полша, Унгария, Испания и Бразилия.
Всички те ще гостуват у нас в периода от 15 март до 6 април.
Откриването на фестивала ще направи Антонио Форчоне на 15 март в 20:00 ч, а на следващия ден – 16 март от 20:00 ч. към него ще се присъедини оригиналният перкусионист Адриано Адеуале.
Възхваляван като “Джими Хендрикс на акустичната китара”, носител на многобройни отличия, Антонио Форчоне е една от харизматичните личности и изобретателни изпълнители на нашето съвремие.
Той разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение и вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика.
С концерти навсякъде по света – от Австралия, Хонг Конг и Русия, през Карибите, САЩ и разбира се Европа и с колаборации с имена, като Джон Маклафлин, Джон Скофийлд, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен и други, Форчоне е определян от критика и публика като “Един от най-великите акустични китаристи”.
Тази година фестивалът акцентира на забележителни малки формации – дуети, трио и квартет.
На 23 март и на 28 март от 20:00 ч. ще се представят както следва Ференц Шнетбергер и Маркус Щокхаузен с проекта Joyosa и Ларс Даниелсон и Лешек Можджер с репертоар от Pasodoble.
Сформирано през 2000 г., дуото Ференц Шнетбергер - Маркус Щокхаузен бързо привлича вниманието върху себе си с многобройните си и вълнуващи концертни изяви. Музиката им може да бъде описана като модерна импровизирана музика с джаз, етно и електронни мотиви. Естествено и искрено те предават меланхолично нежното настроение, с музика, съдържаща класически, фламенко, джаз и самба елементи.
Ларс Даниесон и Лешек Можджер се срещат преди 8 години на концерт във Варшава и от тогава имат няколко съвместни проекта като началото на интернационалната им известност идва със записа на албума Pasodoble.
На 1 април пък ще имаме удоволствието да се потопим в музикалния свят на трима прекрасни музиканти от Испания – Хавиер Колина, Марк Миралта и Перико Самбеат, които са познати на мнозина от участията си в многобройни проекти като Lagrimas Negras на Бебо Валдес и Диего Сигала, както и Andando el tiempo на Херардо Нунес.Това е една формация, която става основа на много проекти и борави с широка палитра от изразни средства от джаз и би-боп, до фламенко и кубинска музика. От 2007-а насам са свирили в Мадрид, Барселона, Бургос, Лондон, Париж, Франкфурт, Монтевидео и Буенос Айрес.
Албумът им Colina Miralta Sambeat Trio е един от най-продаваните дискове за 2007- а.
Последният концерт от тазгодишната програма на фестивала е на 6 април. Той ще започне с подгрявка от Досю Амуджев от Groovy Sessions – радиоводещ, продуцент, диджей и музикален критик, известен с класните си селекции от фънк, есид джаз, соул, броукън бийт, латино и фюжън от 90-те години до днес.
След това на сцената ще се качат музикантите от Hidden Orchestra, за да представят дебютния си проект Night Walks (2010).
В основата му стоят Джо Ачисън и Попи Акройд, които от доста време активно участват в културния живот на Единбург, като продуценти, композитори и изпълнители на филмова и театрална музика. Освен това в групата свирят и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм.
Музиката на Хидън Оркестра има “филмово” звучене – тя е многопластова, емоционална и повлияна от класици като Дебюси, Бах и Стравински, както и от съвременни артисти, като Джон Мартин, Radiohead, Madlip, Godspeed и др.
Всички концерти ще се проведат в Sofia Live Club.

Няма коментари:

Публикуване на коментар