18.02.2011 г.

Държавни служители забравят за задълженията си към НАП

Публичните изпълнители от НАП поканиха 58 държавни служители от област Стара Загора да платят старите си задължения към бюджета. Най-големите суми са натрупани от данъчни и осигурителни задължения, а най-голям е броят на неплатените глоби към КАТ.
32 от некоректните лица вече са внесли над 12 хил.лева от „забравените” глоби. Очакваме останалите 26 държавни служители да внесат в хазната над 206 хил. лева от просрочени дългове към различни институции: митници, съдилища, РИОКОЗ, КАТ, в това число и задължения за данъци и осигуровки., съобщиха от пресцентъра на Офиса на НАП - Стара Загора.
Публичните изпълнители са се свързали с повечето държавни служители по телефона, за да им напомнят и ги поканят да погасят задълженията си в удобен за тях вариант. Въпреки това някои от некоректните към фиска лица не се отзоваха на поканите и към тях стартира процедура по принудително събиране на задълженията. Вече са направени два запора на месечно трудово възнаграждение, възможно е да бъдат наложени запори на банкови сметки и леки автомобили на некоректните лица. От държавните служители в Област Стара Загора не фигурират некоректни такива от структурите на Областна администрация, Общини, НОИ, НАП и МВР.
Припомняме, че от началото на 2010г.  Националната агенция за приходите е отговорна и за събирането на неплатените в срок глоби (функция на бившата Агенцията за държавни вземания, която се присъедини към НАП). С тази промяна всяко физическо лице, което желае да получи удостоверение за платени данъци и осигуровки, задължително се проверява и за задължения към други държавни институции. Важно е да се знае, че санкциите наложени на гражданите се плащат доброволно в установените от закона срокове пред съответния държавен или общински орган. В Агенцията за приходите постъпва информация за неплатените в срок глоби от засегнатите държавни институции, а плащането им става по сметка посочена от публичния изпълнител предприел действия по събирането на задълженията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар