24.02.2011 г.

От 10-ти март набираме и градските телефони с код

От 10 март потребителите в София вече ще трябва да наберат "02" преди номера на търсения от тях абонат в същия град, тези от Пловдив – "032", в Стара Загора с 042, тези от Свищов – "0631" и т.н. От 10 март се променя начина, по който ще набираме фиксирани телефонни номера, заради въвеждането на закрито номеронабиране на географски номера в България.
Всички номера в България вече ще бъдат избирани по един и същи начин, съобщават от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
Например потребителите на фиксирани телефони в София ще трябва да наберат "02" преди номера на търсения от тях абонат в същия град, тези от Пловдив – "032", тези от Свищов – "0631" и т.н.
Променя се и начинът на избиране на кратки номера за регионални услуги. Те вече ще бъдат избирани с префикс и съответния географски код на областен център в Република България.
Например "Точно време" от гр. София и област София ще се избира с "02 180", от Варна и област Варна с "052 180" и т. н.

още по темата

Край на автоматичното преподписване с мобилните оператори
Мобилните абонати са три пъти повече от потребителите на фиксирани мрежи.
Преминаването към закрито номеронабиране ще доведе до промяна единствено при набиране на номера в рамките на един и същ географски код, т.е. при воденето на градски разговор от фиксиран телефон.
Промяна при набирането от и на мобилни телефони няма да има.
Не се изменя избирането на номерата за спешни повиквания (150, 160, 166 и 112), на номерата за предоставяне на хармонизирани услуги със социална значимост от обхват "116" и на номерата за достъп до справочни услуги от обхват "118".


Няма коментари:

Публикуване на коментар