9.02.2011 г.

В Русия за последно сменят часовниците

Руският президент Дмитрий Медведев се аргументира и с научни изследвания, според които приспособяването към смяната на часа води до стрес и болести, поради което Русия се отказва от прехода от лятно към зимно часово време, съобщи ИТАР-ТАСС.
В края на март страната за последен път ще премине от зимно към лятно време.
Наесен обаче руснаците няма да връщат стрелките на часовника назад повече.
Взех решение да отменя прехода към зимно часово време от есента на тази година и възлагам тази задача на правителството, обяви официално президентът Дмитрий Медведев на среща с млади учени.
Той изрази увереност, че промяната ще е полезна, като цитира научни изследвания, според които приспособяването към смяната на часа води до стрес и болести.
Друг от аргументите му страната да остане на лятно часово време е, че така денят ще е по-дълъг.още по темата
Смяната на времето наистина е вредна за здравето 
Връщането на стрелките с един час назад всяка есен и изместването им с един час напред напролет бе въведено в много държави по света по време на петролната криза през 70-те години на XX век с цел спестяване на енергия.
Не спират обаче споровете дали тази мярка наистина е полезна.
Много учени смятат, че промяната е напълно неоправдана от гледна точка на човешкото здраве, макар и да има икономически причини.
Установено е, че човек свиква по-трудно с пролетната промяна на времето, когато един час буквално изчезва. Есенното връщане с час назад обаче принуждава тялото да променя своите биоритми, за което е нужно време и то не малко.
Най-отчетливо се проявяват негативните тенденции при онези хора, които стават или започват да работят по-късно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар