16.02.2011 г.

Тайната на рицаря Капулети, литературен римейк на Ромео и Жулиета

В най-новия си роман „Тайната на рицаря Капулети” Стефан Кисьов показва писателския си талант в нова светлина. Книгата е вече на книжния пазар, това е новото заглавие на издателство „Ера”
Тя е базирана върху легендата за трагичната любов между Ромео и Жулиета. Историята води началото си от стара италианска приказка и мнозина са творците, изкушени да я преразкажат през вековете. Самият Стефан Кисьов пътува до Италия, прави щателно проучване в библиотеки и музеи и представя вечната любовна история с нови детайли и неочаквана развръзка.
Монтеки и Капулети – двама рицари в Светите земи, намират златен свитък с текст на староарамейски. В последвалия дуел за ценната находка Монтеки загива от оръжието на бойния си другар.
Години по-късно, на смъртния си одър Капулети изповядва на отец Лоренцо греха си, станал причина за нестихващата омраза между двата рода. Но златният свитък крие много по-страшна тайна, която излага на риск бъдещето на християнството. Междувременно отецът е въвлечен в невъзможната любов на Ромео Монтеки и Жулиета Капулети. А свитъкът ще се окаже единственото спасение за обречената им връзка.
Каква всъщност е съдбата на двамата влюбени, разкрита ли е древната тайна – тези мистерии са биещият нерв на този вълнуващ роман. Истинско приключение в Ренесансова Италия – с цялата й пищност и разгул, с възхода и падението на нравите...

За автора:
Стефан Кисьов е роден на 30.04.1963 г. в град Стара Загора, където завършва гимназия с преподаване на френски език "Ромен Ролан". Учил е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", в Софийския университет "Климент Охридски" и Парижката Сорбона. В стремежа си да опознае света и да трупа жизнен опит като писател, Кисьов сменя множество професии, работил е като електромонтьор в трамваен парк, шлосер в химически комбинат, администратор в хотел на Черноморието, сценичен работник в Старозагорската опера, сервитьор в НДК и резиденция „Бояна”. Бил е журналист на свободна практика в „Нощен труд”, „Литературен вестник”, „Експрес”, „Банкер”  и други вестници. През 1995 година започва да публикува в "Литературен вестник", където създава и поддържа рубриката "Криминале" в продължение на шест години.
Стефан Кисьов е автор на 60 разказа, пиесата „Гларуси” и на романите „Джубокс”, „Никъде нищо”, „Не будете сомнамбула”, „Твоето име е жена” и „Воайорът и квартирантката”. През 2004 година става първият носител на наградата "ВИК" за романа "Екзекуторът”. Пиесата му „Гларуси” е поставена в Благоевградския и в Русенския театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар