22.02.2011 г.

Шефът на БТА представя новата си книга

Генералният директор на БТА Максим Минчев ще представи в Стара Загора своята нова книга "47 по Гринуич". В нея са събрани 35 разказа от 35 различни краища на света, илюстрирани с рисунки на известния художник Греди Асса.
Столичната премиера на „47 по Гринуич" се състоя на 9 февруари в НДК. Честта първи да прочетат и да се изкажат за книгата имаха няколко ключови фигури в естетиката, политиката и литературната критика - Георги Лозанов, Соломон Паси и председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев.
Стара Загора е първият български град извън столицата, в който ще бъде представена „47 по Гринуич". Премиерата ще се състои на 24 февруари 2011, от 18:00 часа в библиотека „Захарий Княжески".
Максим Минчев е посетил 109 държави в 4 континента. Автор е на книгите "18 Екватора", "Три мусона", „Възторгът на Марко Поло", „Атлантически пасианси" и „Късметът на Липтън".
"Идеологията на "47 по Гринуич" може да бъде наречена модерен хедонизъм, който съчетава насладата на сетивата с насладата на знаенето. Впрочем, и повече от това - разказите на Минчев подсказват, че всъщност става дума за една и съща наслада, че няма как да усетиш вкуса на храната, еротиката на тялото или красотата на усилието, ако поне подсъзнателно не разчиташ културни кодове в тях. И той го прави леко, артистично, някак между другото: географията неусетно се е оказала история, историята - предчувствие... Греди Асса е художникът в нашето изкуство, който най-ярко изобразява пространства-състояния. Дава шанс на това, което е около него, да стане част от него и чак тогава ни го показва", е мнението на Георги Лозанов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар