28.02.2011 г.

Връхлита втора грипна вълна

Втора грипна вълна идва у нас, но се очаква тя да обхване само определени региони в страната, предупредиха от Министерството на здравеопазването.
Към момента грипна епидемия е обявена в областите Стара Загора и Монтана, а във Варна днес решиха засега да не обявяват въпреки броя на новозаболелите.
Висока е заболеваемостта в Габрово, Шумен, Ловеч и Варна.
По данни на Националната референтна лаборатория по грип в момента в страната циркулират два щама - "свинският грип" А (H1N1) и тип В. Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС.
205 на 10 хил. души са заболелите от остри респираторни заболявания през изминалата седмица в Шуменско.
Стойностите говорят за втора грипна вълна, макар в момента броят на заболелите да остава под епидемиологичните стойности, които са 234 души на 10 хил. души.
Обстановката в училищата е нормална и няма данни за висок процент на отсъстващи ученици.
Във Варна засега се въздържат да обявят грипна епидемия, въпреки че по данни от последната седмица болните се увеличават - близо 147 на 10 хил. души.
Във всички училища на община Балчик учебните занятия се преустановяват от 28 февруари до 2 март заради повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания и заради влошените метеорологични условия, гласи заповед на кмета Николай Ангелов.
Учебното съдържание ще бъде преструктурирано, за да бъде наваксано пропуснатото в неучебните дни.
В Монтана нова грипна епидемия бе обявена на 25 февруари. Там болните са цели 372 на 10 хил. души население. Новият вирус поразява най-много малките деца - от бебета до 4-годишна възраст.
Мерките за ограничаване на разпространението на болестта включват прекратяване на плановите операции, профилактичните прегледи и имунизациите. На личните лекари е препоръчано да преглеждат болните по домовете им.
Детските градини и учебните заведения пък ще бъдат затваряни, ако броят на отсъстващите деца и ученици надмине 30% от общия им брой.
МЗ напомня, че най-важно за защита от болестта е добрата лична хигиена и избягването на контакти с болни хора.
Държавата е осигурила и достатъчно антивирусни препарати. Всички лекари, които желаят, могат да вземат допълнителни количества от районните здравни инспекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар