16.02.2011 г.

Готвят черен и бял списък на консултантите у нас

Идеята за черни списъци възкръсна вчера, този път за консултантските компании. Министерството на икономиката преди дни обяви, че програмата "Конкурентоспособност" не върви, защото фирмите представят неграмотни проекти, а в много случаи вината е на техните съветници по подготовка на документите. Ето защо министърът смята да направи регистър на най-неуспешните консултанти. Има посредници, които напористо си предлагат услугите, а не са успели да прокарат и един проект за финансиране с европари, обясни Трайков. Успоредно с това ще има и ранглиста на консултанти отличници.
"Едва 0.01% от подадените проекти покриват критериите от раз, без да се налага допълване и доработване", твърдят от Агенцията за малките и средни предприятия. Дори и след корекциите 50-60% от проектите пак отпадали.
Бизнесът обаче смята, че засечките с проектите идват най-вече от чиновниците. "Не е работа на държавата да прави такива оценки, редица проекти се отхвърлени по процедурни причини, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Според него все още липсва прозрачност при разглеждането и класирането на проектите, а правилата са сложни и неясни.
Преди седмица министър Трайков обяви, че огромният брой проекти отпадат заради "елементарни" консултантски грешки. Вчера обаче негови чиновници признаха, че има и процедурни недомислия. Например от фирмите се иска да посочат дали са ползвали държавни помощи в последните 3 години, въпреки че за тези помощи (те са най-различни видове, не са само субсидиите) си има държавен регистър и данните могат да се взимат по служебен път. В същото време много фирми не си дават сметка, че са ползвали държавни помощи, и ги режат при кандидатстване. Консултантите се провалят и при други проекти. Това става ясно и от множество случаи при фермери, които благодарение на консултантските „помощи” многократно са били принудени да преправят проектите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар