21.02.2011 г.

Още 4 милиона заем тегли община Стара Загора

4 милиона 234 хиляди лева заем ще изтегли община Стара Загора за реализирането на четири големи проекта. Зелена светлина за това дадоха общинските съветници. Така след като общината преди години се „обзаведе” с десет милиона кредити от две банкови институции, сега отново ще прибегне до заем. Предните борчове пак бяха привлечени по благовиден предлог – завършване на големи обекти – операта, музея и т.н. Почти няма информация как върви погасяването на първите общински задължения. През тази година в общинския бюджет са заделени към 1,5 млн. лева за погасителни вноски.
Общината е бенефициент на безвъзмездна финансова помощ за проект "Подобряване на физическата и жизнена среда на кв. "Железник", по Оперативна програма "Регионално развитие". Реализирането на проекта трябва да стратира през летните месеци на тази година.
В процес на разработка са още няколко проекта, с които Община Стара Загора ще кандидатства по Оперативните програми финансирани от Европейските фондове на обща стойност 59 милиона 854 хиляди лева. Сред тях е и изработването на интегриран план за градско развитие, на стойност 1 милион лева. „Този план е задължителна предпоставка за участие в европейските програми след 2013 година", коментира заместник-кметът проф. Димитър Динев.
Останалите проекти, които са в процес на разработка са „Развитие на културни и исторически атракции" за 6 милиона 315 хиляди 789 лв., Регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора за 52 037 750 лева и изграждане на Информационен център за кохезионна политика на обща стойност 500 000 лева.
От исканите 4 234 000 лева, 3 500 000 лева са за мостово финансиране и 734 000 лева съфинансиране на проектите за квартал „Железник" и културно-историческото наследство.
Община Стара Загора ще сключи рамково споразумение за поемане на дългосрочен кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" - ЕАД, по силата на който да поеме общински дълг с цел реализацията на тези проекти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар