2.02.2011 г.

17 световни музея могат да се разгледат с мишката и „Гугъл”

От Лувъра през Метрополитен и Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, Галерия Тейт в Лондон и Държавния музей в Берлин до Третяковската галерия в Москва - всичко е на разположение.
От 1 февруари "Гугъл" предлага виртуална обиколка на 17 музея в девет държави чрез новия си "Арт проект" (googleartproject.com) и технологията "Стрийт вю" (Street-View).
Лувърът също може да бъде разгледан виртуално
От Лувъра и Версай във Франция, през Музея Метрополитен и Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, Галерия „Тейт" в Лондон" и Държавния музей в Берлин до Третяковската галерия в Москва и Държавния Ермитаж в Санкт Петербург - дни наред можете да прекарате сред най-великите шедьоври на изкуството без да ставате от стола си пред компютъра, съобщи компанията днес.
В музейните зали снимките са правени от специално конструирана количка, върху която е била монтирана камерата въртяща се в кръг на 360 градуса и използваща технологията "Стрийт вю".
Посетителите на сайта се придвижват виртуално през залите, имат възможност да изберат творбите, които ги интересуват и с клик върху мишката да научат подробности за всяка от тях.
Допълнителната информация за произведенията, авторите и колекциите е достъпна в картина, текст, аудио и видео.
До момента са качени подобни дигитализирани вариации на 385 музейни зали. Броят и на дигитализираните зали, и на галериите и музеите ще нарастне с времето.
Всеки музей е избрал по една творба, които е била фотографирана с особено висока резолюция - около 7 милиарда пиксела.
Това прави възможно да се видят неща, недостъпни за нормалното човешко зрение - най-фините движения на четката на художника върху платно или патината върху картините.
Преди две години "Гугъл" представи по подобен начин, но с програмата "Гугъл ърт" 14 от най-големите шедьоври от музея "Прадо" в Мадрид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар