16.02.2011 г.

Кметовете могат да попаднат в затвор по “исторически причини”

Промени в Наказателния кодекс, които ще инкриминират нехайството по отношение на културното наследство, подготвя Министерството на културата. За пръв път ще се иска криминализиране на действия на длъжностни лица, които не упражнят контрол и не предприемат необходимите мерки за опазване на културната ценност и от това е последвало или е могло да последва значително увреждане.
Сред длъжностните лица могат да бъдат кметът, главният архитект или друг, който е отговорен за опазване на старините. Наказанието ще бъде лишаване от свобода до три години или глоба от 1000 до 3000 лв., като съдът може да наложи лишаване от права, специфични по отношение на културното наследство, обясни зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. В проекта има специална хипотеза за културни ценности от национално значение, където глобите са по-големи.
Чобанов обясни, че в Стария град в Пловдив много къщи - ценни паметници на културно-историческото наследство, се рушат, включително и тези, включени в активите на скандалното смесено дружество между общината и бизнесмена Георги Гергов "Пълдин туринвест". "За нас не е важно кой е собственикът на старите къщи там, важно е да са в добро състояние, а те не са", каза зам.-министърът. През есента МК е направило проверка в Стария град на Пловдив и юристите вече подготвят санкциите, които ще бъдат наложени на общината. "Ще започнем да глобяваме в един момент общините много агресивно", закани се Чобанов. Според него законът позволява на общината да направи комисия и да глоби дружеството "Пълдин туринвест", чиито къщи се рушат, дори има механизъм да ипотекира имотите, за да може да ги ремонтира, твърди зам.-министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар