9.02.2011 г.

386 филма участват в тазгодишното Берлинале

На тазгодишното Берлинале ще бъдат представени 385 филма от 58 страни .
След няколко дни в Берлин всичко ще се върти околи киното. Берлинале е не само един от най-големите фестивали за публиката в света, но и една от най-важните срещи на бранша.
Директорът на фестивала Дитер Кослик и неговият екип представят днес програмата на 61-то Берлинале: В седем секции ще бъдат показани 385 филма от 58 страни. В конкурсната програма участват 22 филма, 6 от тях извън класацията.
Един от тях е "True Grit" на братя Коен, с който се открива фестивала. Освен двамата режисьори и главните изпълнители Джеф Бриджис и Хейли Стейнфелд се очакват да присъстват на премиерата на този уестерн римейк.
Звездният фактор на фестивала се гарантира и от присъствието на звезди като Ралф Файнс, Ванеса Радгрейв, Джеръми Айрънс, Лиам Хийсън и Колин Фърт. Всичките те ще се представят на фестивала с нови филми. Съгласно Кослик светът на филма се намира в голям преход. Това е повод за Берлинале да се посвети на нови форми и тенденции в киното. Например посветеният на танца 3D филма „Пина“, в който Вим Вендерс отдава почит на починалата хореографка Пина Бауш. Съвместно с две други 3D продукции той ще участва в конкурсната програма.
Впечатляващ е по мнение на Кослик и големият брой млади режисьори, представени на фестивала. Мястото за среща на най-младите филмаджии и този път е Berlinale Talent Campus. Той предлага на 350 поканени млади филмаджии от целия свят възможността да работят съвместно с опитни ментори над нови филмови проекти и да създават важни контакти.
На шведския режисьор Ингмар Бергман е посветена ретроспективата на 61-ия филмов фестивал Берлинале. Ще бъдат показани не само всички филми на тази голама легенда в киното, но и примери за неговата работа като автор на сценарии и телевизионен режисьор. Материали от наследството на Бергман ще могат да бъдат видяни в експозиция в Музея на филмите.
На Берлинале ще бъдат връчени е голям брой награди. Най-важните са Златната и Сребърната мечки. Те се присъждат от международно жури на участващите в конкурса филми. През 2011 г. председател на журито е актрисата и режисьорка Изабела Роселини.
Златната почетна мечка ще получи арктьорът Армин Мюлер-Щал, на когото Берлинале посвещава тазгодишното "Hommage". Берлинале обаче е не само един от най-важните фестивали за публиката, но и един от трите най-големи филмови пазари. Като бизнес платформа за филмовата индустрия European Film Market документира важни етапи от развитието и трендовете в бранша. Още сега той може да се представи повече заявили участието си филмови експерти и филми от 2010 г.
Най-големият спонсор на Международния филмов фестивал е Федерацията. Тя подпомага тази година фестивала от бюджета на Министерството на културата със сумата от кръгло 6,5 милиона евро.
На 10 февруари вечерта братя Коен първи ще еминат по червения килим пред Берлинале палас, където ще покажат римейк - уестърна ""True Grit". В Берлин те са извън конкурса, но пък са специално поканени да открият 61-ото издание на огромния кинофестивал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар