15.02.2011 г.

Съдът отстрани общински съветник от Стара Загора

С неподлежащо на обжалване решение 1556 от 2 февруари, състав на Върховния административен съд (ВАС), с председател Мария Костова, потвърди решение 422 от 29 ноември 2010 година на Старозагорския административен съд, с което общинският съветник от партия Движение за свобода и справедливост (ДСС) Живко Танев се отстранява от състава на Общинския съвет в Стара Загора.
На 24 март 2009 година Живко Танев бе осъден на 3 години лишаване от свобода с отлагане изпълнението на присъдата за срок от 5 години от състав на Районния съд в Стара Загора. Присъдата, произнесена от съдия Милена Рибчева, бе по чл. 214, ал. 4 от НК за съставяне на документ с невярно съдържание за присвояване на чуждо движимо имущество с цел лично облагодетелстване. Впоследствие присъдата бе потвърдена от Окръжен съд - Стара Загора, а по-късно и от Върховния касационен съд, с което влезе в сила. Съгласно член 30, алинея 4, точка 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), старейшината следваше да напусне Общинския съвет и на негово място да влезе следващият в листата на ДСС Васил Генчев. Такова бе и решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора, произнесено на 14 октомври 2010 година, пише вестник Старозагорски новини.
Танев обяви, че ще обжалва пред Административен съд - Стара Загора, като подчерта, че в защитата си ще стигне дори до Страсбург. Старозагорските административни съдии обаче потвърдиха решението на ОИК, но старейшината обжалва и това решение. В крайна сметка ВАС го отряза, посочвайки в мотивите си, че "Правилно е прието, че разпоредбата по член 30, алинея 4, точка 2 от ЗМСМА регламентира като материалноправна предпоставка за предсрочно прекратяване на пълномощията на общинския съветник осъждането му с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, като не изключва случаите, когато изтърпяването на наказанието е отложено на основание на член 66 от Наказателния кодекс".
Живко Танев съобщи, че е завел дело пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург, чрез което смята да атакува наложената му осъдителна присъда за документно престъпление. Той е категоричен, че обвинението не е успяло по безспорен начин да докаже вината му. Танев сподели още, че ако успее да спечели пред съда в Страсбург, неговото решение ще обезсмисли решението на ВАС. Въпреки това той подчерта, че ще се съобрази с решението на върховните магистрати и засега да напусне Общинския съвет. А председателят на местните старейшини Тенчо Руканов потвърди, че на предстоящата на 17 февруари сесия на мястото на Танев ще се закълне Васил Генчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар