28.02.2011 г.

Без изненади премина 83-то издание на Оскарите

По четири награди "Оскар" спечелиха два филма - "Речта на краля" и "Генезис" - на 83-та церемония за обявяване на отличията на Американската академия за кинематографично изкуство и наука - най-престижните в света на киното."Речта на краля" имаше 12 номинации, а сега взе едва четири, но най-важните отличия, междукоито и за най-добър филм.
"Генезис" заслужи специфичните награди за технически постижения.
Обявявайки наградата за най-добър филм, Стивън Спилбърг май не беше много доволен от решението на академията и заяви, че велики филми като "Гражданинът Кейн" и "Гроздовете на гнева" не са получавали отличието в "кралската категория", но пък сега то се дава на кралски филм...
Без изненади бяха обявени актьорските награди. Колин Фърт взе "Оскар" за ролята в "Речта на краля", след като миналата година се размина с приза, изпреварен от Джеф Бриджис.
"Имам чувсвото, че това е върхът на актьорската ми кариера", каза развълнуваният 50-годишен англичанин Фърт.
И Натали Портман нямаше сериозна конкуренция за наградата за женска роля. Това отличие остана единственото за "Черен лебед".
Том Хупър получи наградата за режисура за "Речта на краля" и заслужено победи в конкуренция с братята Коен, Кристофър Нолан, Даран Аронофски и Дейвид Финчър. Англичанинът получи отличието от миналогодишната победителка Катрин Бигълоу.
Хупър започнал да снима филмчета едва 13-годишен, а късометражните му опити били излъчвани по Би Би Си, когато още не бил навършил 16. Роден е през 1972 г., завършил е Юнивърсити колидж в Оксфорд, прави кариера в телевизионни продукции.
Големият му пробив е с минисериала "Елизабет I" (2005) с Хелън Мирън, а изключителен успех му носи друг сериал - "Джон Адамс" (2008), продуциран от Том Ханкс. Автор е и на игралния филм с футболен сюжет "Проклетите "Лийдс Юнайтед".
Наградите за актьори в поддържащи роли са за филма "Боецът" - за 50-годишната Мелиса Лео - като майка на братя боксьори и Крисчън Бейл - като единия брат.
Филмът разказва истинската история на двама ирландци - страхотен боксьор и неговия полубрат, които трябва да се изправят един срещу друг като съперници, преди да се впуснат заедно в битка за спечелване на шампионската титла и за спасяване на семейството си.
За оригинален сценарий спечели Дейвид Сидлър за "Речта на краля", а за адаптиран - Аарон Соркин за "Социална мрежа".

Други награди:

"Играта на играчките 3" - анимационен, The Lost Thing - късометражен анимационен филм.
За "Играта на играчките 3" е и изненадващо отличената като най-добра оригинална песен - We belong together.
Последният филм за Уди, Бъз и останалите симпатични герои, озвучени от екип, включващ Том Ханкс и Тим Алън, е първият анимационен филм с приходи над 1 милиард долара. "Пиксар" е най-доброто място на света за правене на филми", обяви продуцентът Лий Ункрич при получаването на наградата.
"Генезис" - за операторско майсторство, специални ефекти, звуков монтаж и звуков микс; "Алиса в страната на чудесата"- за художник и художник на костюмите;
"Социалната мрежа"- за оригинална музика, адаптиран сценарий и монтаж.
Датският филм "В един по-добър свят" на режисьорката Сузане Биер грабна "Оскар" - за най-добър чуждоезичен филм.
Най-добър документален филм е Inside Job  на Чарлз Фергюсън и Одри Марс, които изследват глобалната финансова криза.
Strangers no more пък е най-добрият късометражен документален филм.
Големият губещ този година е филмът на братята Итън и Джоел Коен "Непреклонните", който имаше 10 номинации, а остана без нищо.
Водещи на церемонията, единодушно определена от наблюдателите в Холувид като скучна и безвкусна, бяха актьорите Ан Хатауей и Джеймс Франко. Общото язвително пожелание към тях беше никога повече да не се захващат с подобна работа.
Както е известно, за определяне на наградите "Оскар" гласуват 5755-те членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука.

Няма коментари:

Публикуване на коментар