18.02.2011 г.

Българските каякари апелират за по-ефективни мерки за обезопасяването на реките

На 17 февруари, в клуб “Фенс” в София се проведе третото годишно събиране на хората, практикуващи спортове в бързи води, организирано от Българско каяк общество (БКО).
Освен че отбеляза петата годишнина от създаването на БКО, на него бяха прожектирани снимки за цялостната дейност на каякарското общество през изминалите години, както филми и снимки от сезон 2010. После събитието продължи с традиционното парти и музика на живо.
Българско каяк общество (БКО) е създадено от малка група ентусиасти, които ползвайки опита на по-старите в бранша, загребаха смело по реките, за да обединят силите си, с цел да популяризират и развиват каяка в бързи води, както и да защитават интересите на всички привърженици на този вид спортове. Освен каяк в бърза вода, през последните години 5 години БКО успя да вдъхне нови сили и да доразвие идеята за водния туризъм в България. Сайтът www.whitewater-bg.org и форумът към него, които БКО създаде и поддържа, вече са основното средство за комуникация между каякарите в цялата страна и за привличане на нови привърженици на тази идея.
 Ежегодно БКО организира каякарски събор на река Струма със състезание за начинаещите и по-малките. Без големи бюджети и спонсори в него участват над 80 души на различни възрасти от цялата страна. Друга приоритетна дейност на Българско каяк общество е организирането на курсове за безопасност и управление по реките.  Почти всяка година дружеството също така намира и разработва нови трасета за спускане в България и чужбина. От тези походи се черпи ценен опит и развива рутина. Вече са разработени и изучени както най-популярните, така и по-екзотичните реки в държави като Черна Гора, Гърция, Босна и Херцеговина, Словения, Чехия и Австрия.
Ето и няколко тъжни факти от изминалата 2010 година:
При първото пълноводие на годината, за кратък период от време, загинаха двама каякари, като едни от основните причини за това, бяха падналите дървета и непочистени корита.
 През следващите месеци само на Струма бяха направени 4 акции за издирване на изчезнали хора, които се оказаха загинали. В тези спасителни дейности единствено клубовете по каяк и рафтинг, успяха да реагират адекватно, извършвайки нужните действия в помощ на властите.
Едва след инцидента със скъсването на международния път Е79 към Кулата в района на Кресненското дефиле през декември и падналия в река Струма камион, отговорните органи проявиха интерес към създаването на звено за работа в бързотечащи реки към Гражданска защита.
Подобни инциденти, неуредици и проблеми пречат както на българското общество, така и на чуждите туристи и каякари, които имат интерес към нашите реки. Липсата на уреденост и на достъпна публична информация за нивата и условията в реките отблъсква хората и ги кара да избират други дестинации, защото реките освен трасета за спускане и туризъм са и огледало на културата на всяка нация!
Българско каяк общество се срамува да публикува подобна информация в международни сайтове и се надява да дойде денят, в който ще може без притеснения да впише българските реки като трасета за туризъм.


Няма коментари:

Публикуване на коментар