10.02.2011 г.

Предлагат най-именитите заралии да „възкръснат” в галерия на открито

Двама старозагорци – Петер Митев и арх. Петър Бакърджиев, предлагат идеен проект - Следа, чиято цел е да се съхрани паметта за хората, творили в Стара Загора, и записали имената си в националната духовност и култура. Той е обсъден и приет от Общо събрание на клуб Форум.
Идеята е заралии и гостите на града да се „срещнат” с най-бележитите творци от всички времена. Още от главната улица да се виждат бронзовите фигури на Кирил Христов, Гео Милев и Николай Лилиев. На пейка под сенчестия кестен, насред главната алея, Веселин Ханчев обяснява нещо на младите Жеко Христов, Рашко Стойков, Стойчо Стойчев и Михаил Берберов. На площадката, която някои старозагорци още помнят като обиталище на старите улични фотографи, усмихнато позират пред обектива Христина Морфова, Мара Шопова и маестро Димитър Димитров. Пред триног статив размахва четка Димитър Караджов, а до него спорят Антон Митов и Димитър Гюдженов. Но като че ли най-много хора са се събрали в разширението на алеята, където наблюдават епична битка на табла между Иван Мирчев и Иван Хаджихристов, както някога в кафенето пред джамията. Между дърветата се мяркат фигурите на Христо Кацаров и бащата на българската научна фантастика Георги Илиев...
Градината, приютила безсмъртните старозагорци – без пиедестали, не в монументална застиналост и нечовешка скованост, а в естествена ситуация и среда – ще бъде достъпна за най-мощното сетиво – зрението, а нейната уникалност бързо ще й осигури христоматийна популярност, смятат авторите.Според тях, освен почит и признание към творците, осъществяването на проекта ще има и образователен ефект.
Истинско чудо е откриването на млад старозагорец с елементарно познание за което и да е било от посочените имена, смятат двамата автори на идеята.
Настоящият проект, освен с другите си значения, се нагърбва и със задачата да запълни празнините, зейнали в резултат на безхаберие в семейство и училище. Освен това, с реализацията му ще бъде направена и решителна крачка към превръщането на парка в уникална галерия, в която на всяка крачка те дебнат визуални изненади и срещи със света на изящното!
Зад реализацията трябва да застане целият град. Главната тежест, разбира се, трябва да се поеме от Общината – за да организира и осигури целия процес, от Групата на художниците – за да осигурят чрез един или поредица от пленери и конкурси проектите и изпълнението на скулптурните фигури, от Регионалния исторически музей, от Градската художествена галерия, от Регионалната библиотека „Захарий Княжески” и, разбира се, институциите и организациите, които ще подпомогнат финансово за осъществяването му. В случай на бюджетно затруднение той може да бъде осъществяван и на етапи, па били те и по една фигура годишно, смятат инициаторите.
Настоящото изложение не бива да се възприема като работен проект, а само като негов предтеча. След получаването на необходимата подкрепа, след допълнително изследване и получаване на очакваните препоръки както относно неговото съдържание – обекти и места за експониране, така и за начини и лостове за реализация, е наложително изработването на завършен работен проект. Той ще съдържа конкретно определяне на обектите, приложения с тяхната визуализация и адаптирането им към съществуващата паркова среда, бюджет, етапност и всичко, което е необходимо за пристъпване към реализация, смятат инициаторите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар