18.02.2011 г.

Брикел започна изпитания на сероочистките изградени по стахановски

Работниците в Брикел ЕАД и техните семейства вече ще са спокойни - първите пробни изпитания на новоизграждащата се в гълъбовското дружество модерна екоинсталация за очистване на вредни емисии са успешни. Новият метод, който се прилага за първи път тук, е показал добри резултати. Според специалистите, експериментите са доказали, че сероочистващата инсталация може да заработи и в реално време.
Съоръжението ще обслужва три от шестте блока на централата.
Това е голям успех за екипа на „Брикел“ и партньорите му, които изградиха в изключително кратки срокове сложното съоръжение. Както е известно, липсата на екоинсталация бе най-важният аргумент, с който министър Нона Караджова бе готова да затвори централата и да остави без парно отопление Гълъбово в навечерието на зимата. Намеренията й не се осъществиха единствено под натиска на работещите и обществеността от региона, които категорично защитиха бъдещето развитие на „Брикел“. Синдикати също водиха диалог с правителството и разумът надделя - ТЕЦ-ът бе оставен да работи, макар на минимална мощност, и осигури топлоподаването на Гълъбово, както и работата на свързаните с „Брикел“ фирми.
Методът, който се използва, е уникален и има редица предимства пред другия използван досега, тъй като отпадъчният продукт ще се влага при строителството. Той е разработен по идея на зам. изпълнителния директор на „Брикел“ инж. Георги Златев. За тази сероочистка за първи път ще се използва хидратна вар.
В ТЕЦ „Бобов дол”, който също е от фирмите на Христо Ковачки също ще изграждат екоинсталация тази година. Ръководството на централата вече е изявило намерение да заимства проекта на съоръженията на „Брикел”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар