17.02.2011 г.

От следващата седмица КАТ праща глоби по пощата

Електронният фиш за нарушения, заснети от камери на КАТ, ще се праща на шофьорите от понеделник, обяви зам.-началникът на Охранителна полиция Алекси Стратиев.
От другата седмица вече съобщението за глобата за превишена скорост ще пристига в бял плик по пощата с обратна разписка на всички, сгазили закона след 5 февруари.
Писмото няма да има отличителен знак, по който да се познае какво съдържа. Ако не се разпише човек на пощальона, защото го е нямало два пъти, по закон се приема, че не е посочил коректен адрес, и глобата пак трябва да се плати.Във фиша всеки нарушител ще може да прочете кога, къде и с колко е превишил скоростта. Вътре ще са описани и точният член и алинея от наскоро приетия Закон за движение по пътищата, според които е наложена глобата.
Освен фиша в писмото ще има и черно-бяла снимка с нарушението. Реално този фиш със снимка ще се получава около 2 месеца, защото цялостната система ще се забави.
След това шофьорите пак ще получават почти същия документ, но без снимка с допълнение на кой линк ще могат да видят фотоса с нарушението си. Например, ако шофьор е карал с 64 км в час при ограничение 50 км, той дължи глоба от 50 лв.
Във фиша обаче ще е изчислена и глобата с 30% отстъпка. Ако нарушителят я плати в 14-дневен срок - в конкретния пример вместо 50 ще даде 36 лв. Върху самата снимка ще има и информация за нарушението.
"Възможно е да има по-голяма агресия към камерите на Пътна полиция след въвеждането на електронния фиш", коментира Стратиев пред в. „24 часа“.
Той обясни, че камерите са свързани със СОТ и повечето от тях са под обхвата на видеонаблюдението.
"Надявам се да се съберат достатъчно пари и може би до две години ще имаме съвременна система за контрол на пътя", коментира Стратиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар