21.02.2011 г.

Първите три печелят от класацията на Топ 10 на историческите забележителности

10 обекта са много силни кандидатури за топ-листата на най-важните културно-исторически обекти, но кои действително ще докарат туристи в България?
В дискусията по една от националните телевизии се включиха професорите Божидар Димитров и Николай Овчаров. Ексминистърът на всички българи посочи, че гласуването онлайн върви много добре, около 720 хиляди души са се включили. Созопол водеше в класацията, равностойни са и Несебър и Дръстър, както и Плиска и Преслав. Възрожденските сгради също са много интересни в Созопол, каза проф. Димитров. След пълна мобилизация, особено в училищата Несебър измести Созопол оглави временната класация.
Според българския „Индиана Джоунс” – Николай Овчаров 10 обекта са много силни кандидатури, но това не е гаранция, че те ще докара туристи в България. Това са паметниците, които привличат хора – стотици хиляди са посетили Перперикон. Той обясни, че са създадени връзки на тези обекти дори с Гърция. Инфраструктурата се работи в момента, но трябва да се отворят пътищата със Северна Гърция.
Само 3 обекта ще се финансират, казал финансовия министър Симеон Дянков, но проф. Димитров обясни, че и други обекти ще получат пари. Пример за това е Клисурският манастир. Опита в подобни кампании обаче е противоречив. В Плиска и Преслав са се вкарали огромни пари в последните години, но не е направен културен туризъм от това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар