14.02.2011 г.

„Речта на краля” спечели големия приз на Британската филмова академия

Филмът "Речта на краля", в която актьорът Колин Фърт пресъздава образа на заекващия крал Джордж VI, е големият победител тазгодишните наградите БАФТА със 7 отличия на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство от 14 номинации, получени в общо 23 категории, предадоха Асошиейтед прес и РИА "Новости".
С по три награди БАФТА са "Социалната мрежа" на Дейвид Финчър и "Генезис" на Кристофър Нолан, съобщи на сайта си Британската академия за филмово и телевизионно изкуство . "Речта на краля" спечели БАФТА в най-важната категория - най-добър филм. В нея бяха номинирани още "Черният лебед", "Генезис", "Социалната мрежа" и "Непреклонните". За най-добър режисьор бе обявен Дейвид Финчър за "Социалната мрежа", който бе предпочетен пред основния си съперник Том Хупър, а също пред Дани Бойл за "127 часа", Дарън Аронофски за "Черният лебед" и Кристофър Нолан за "Генезис". За най-добър актьор бе признат Колин Фърт за великолепното изпълнение на ролята на крал Джордж VI в "Речта на краля", а отличието за най-добра актриса бе присъдено на Натали Портман за ролята й в "Черният лебед".
Колин Фърт си оспорваше приза с Хавиер Бардем в "Biutiful", Джеф Бриджес в "Непреклонните", Джеси Айзенбърг в "Социалната мрежа" и Джеймс Франко в "127 часа". Надпреварата за отличието за най-добра актриса бе между Портман, Анет Бенинг в "Децата са добре", Джулиан Мур в "Децата са добре", Наоми Рапас в "Момичето с татуирания дракон" и Хейли Стайнфелд в "Непреклонните". Наградата на Натали Портман получи режисьорът Дарън Аронофски, който заяви, че актрисата е в напреднала бременност и затова не може лично да присъства на церемонията.
Лентата "Речта на краля" бе удостоена също с наградата за най-добър британски филм, а Хелена Бонам Картър и Джефри Ръш бяха отличени с БАФТА в категорията най-добра актриса в поддържаща роля и съответно най-добър актьор в поддържаща роля за великолепните си изпълнения във филма "Речта на краля".
В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля освен Ръш бяха номинирани още Крисчън Бейл за "Боецът", Андрю Гарфийлд за "Социалната мрежа", Пийт Посълтуейт за "Градът" и Марк Ръфало за "Децата са добре". Тъй като участва в театрална постановка в Ню Йорк, Ръш не успя да присъства на церемонията в Лондон и лично да получи отличието си. Хелена Бонам Картър бе предпочетена пред Ейми Адамс (за "Боецът"), Барбара Хърши (за "Черният лебед"), Лесли Манвил (за "Още една година") и Миранда Ричардсън (за "Произведено в Дагънам"). Предварително соченият като победител филм получи първата си награда БАФТА за оригиналната музика на композитора Александър Деспла. Отличието бе връчено на Деспла лично от бившия член на "Бийтълс" сър Пол Маккартни.
С наградата за най-добър чуждоезичен филм бе удостоена лентата на режисьора Нилс Арден Оплев "Момичето с татуирания дракон" по едноименния роман на Стиг Ларшон. БАФТА за най-добра анимация бе присъдена на "Играта на играчките 3". Лентата се състезаваше с "Аз, проклетникът" и "Как да си дресираш дракон".
Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех на церемонията за най-престижните отличия в света на киното. Церемонията по връчването на наградите БАФТА се състоя в Кралската опера в Лондон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар