28.02.2011 г.

Винаги в същия ден на Дейвид Никълс вече и в родните книжарници

Трогателна, оригинална, омагьосваща – една от десетте най-забележителни книги на 2010 г. според читателите и критиката по света вече е и на българския пазар, благодарение на издателство „Ера”
Двайсет години, двама души, един ден...
Проникновено, очарователно и остроумно, Дейвид Никълс проследява две десетилетия от живота  на Декстър и Ема винаги в същия ден – 15 юли!
15 юли 1988 г. Ема и Декстър прекарват заедно нощта след дипломирането си. Двамата са убедени, че няма да се срещнат отново.
Но къде ще бъдат точно в този ден следващата година? А година по-късно? А всяка година след това?
Съдбата преплита житейските им пътища, изпълнени с успехи и провали, излъгани надежди и неочаквани радости. Ема работи като актриса, сервитьорка и учителка, докато преследва мечтата си да стане известна писателка. Мъжете, с които излиза, винаги се оказват неподходящи вероятно защото сърцето й отдавна е отнето. Декстър обикаля света в продължение на няколко години. Кариерата на телевизионен водещ му носи слава и той се отдава на алкохола и мимолетните връзки с различни жени. Когато губи работата си, той среща изискана жена, която става негова съпруга и майка на дъщеря му, но все още нещо в живота му липсва...
През годините връзката между Декстър и Ема преминава през различни препятствия и се променя заедно с тях. Въпреки че на пръв поглед двамата са напълно несъвместими, отношенията им на ръба на приятелството и любовта с времето се превръщат в единствената константа в живота им.
Дейвид Никълс безпогрешно е уловил всяка емоция, мечта и копнеж на героите си. Той проследява как през тези двайсет години те се променят и все пак си остават същите. Кинематографичната структура на сюжета позволява да проследим съдбите на Ема и Декстър и да откроим основното послание: колко лесно можеш да пропуснеш щастието, което през цялото време е точно пред теб. Едновременно реалистичен и романтичен, смешен и тъжен, „Винаги в същия ден” е роман, който ни напомня, че животът е кратък и трябва да се наслаждаваме на всеки миг.
Обявена от читателите и критиката за една от най-забележителните книги за 2010 г., „Винаги в същия ден” предизвика фурор във Великобритания, Франция, САЩ и Германия и се нареди сред най-продаваните заглавия през изминалата година.

За автора:
Кариерата на Дейвид Никълс като писател започва с адаптация по известна пиеса на Сам Шепърд. Години наред той се изявява като актьор, но след като пиесата е филмирана през 1999 г., решава да се отдаде само на писането. Работата му в лондонска телевизия го вдъхновява да създаде сценарий за ситком, по-късно закупен от Би Би Си. Първият телевизионен филм, който Никълс създава получава наградата BANFF. Следват две номинации за BAFTA. Паралелно със сценариите за комедийни телевизионни сериали, авторът пише и няколко романа, които по-късно са филмирани.
Екранизацията по романа „Винаги в същия ден” започва през юли 2010 г. Ролята на Ема се изпълнява от талантливата актриса Ан Хатауей, а премиерата е насрочена за 8 юли 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар