4.02.2011 г.

Дела, дела и пак дела, но ще дочакаме ли възмездие?

Дори футболният герой Лечков се изправя пред жреците на Темида

Ще има ли възмездие? На този въпрос ще отговорят магистратите от ръзлични съдебни инстанции с окончателните присъди по знакови дела. По част от тях вече има решения на първа инстанция. Под ударите на закона попадна и бирничката Мария Мургина, която на първа инстанция получи четворка – четиригодишна присъда Добрият вълк Лупи – Александър Томов получи 9-годишна присъда за ролята му в източването на Кремиковци. Той се оправда, че не е вземал еднолични решения, но засега този негов мотив не бе уважен от магистратите.. Доколко основанията на Лупи са резонни? ДСБ иска Народното събрание да обсъди доклада на министъра на финансите, свързан с анализа на Индъстри уоч за сделките с външния дълг.Според анализа на неправителствената организация сделката е нанесла реални щети на държавата за 1 млрд. лева, след преминаването на нова валутна позиция в евро, а не в долари. Бившият финансов министър Милен Велчев обаче твърди, че не е можело да се направят дългосрочни прогнози за валутните курсови и че няма вина, тъй като решението е одобрено от парламента!!! От ДСБ искат прокуратурата да направи пълно разследване на сделките с външния дълг на България от 2002 година.
Според Димитър Бъчваров от ДСБ споразумението с дълга от 2002 година е нанесло безспорни щети на България и на фиска за 1 млрд. лева. Твърденията за някакви ползи от тези сделки са хипотетични и недоказуеми чрез реалните данни за публичните финанси и икономиката на страната, подчерта той.
Прокурорското разследване според ДСБ трябва да установи кои лица са предложили да бъдат реализирани сделките с външния дълг и участвали ли са тези лица или свързани с тях хора в тези сделки като купувачи или посредници. Отдавна в публичното пространство се говори, че от преминаването към глобални облигации по външния дълг са спечелили финансисти от кръга на Кирил, син на бившия ни премиер Симеон Сакскобурготски.
По региони също има топ-дела.
Старозагорският Окръжен съд гледа днес делото срещу героят от Световното футболно първенство от 1994 година Йордан Лечков, образувано след жалба на т. нар. Илия Манастира. Обвиненията срещу сливенския кмет са за търговия с влияние и измама.
Според първото, през март 2005 г. Лечков е поискал и приел от Илия Георгиев - Манастира дар за ОФК "Сливен - 2000" сумата от 5000 лв., която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в системата на Изпълнителна агенция по горите, във връзка със службата му.
Лечков е обвинен и за това, че през март 2005 г., в качеството му на длъжностно лице, с цел да набави имотна облага за ОФК "Сливен - 2000", e възбудил и поддържал заблуждение у Георгиев и с това му причинил имотна вреда в размер на 5000 лв.
Причината делото да се гледа в Стара Загора е, че сливенските магистрати вкупом си дадоха отвод. Според Мартин Данчев, говорител на Окръжен съд - Сливен, никой от съдиите не може да остане безпристрастен, след като живее в града и най-малкото - след като се движи по улиците.
Гълъбовският кмет Николай Тонев и неговите съратници от общината пък са клиенти на пловдивската окръжна прокоратура. Още две важни дела предстоят с участието на бившата социален министър Емилия Масларова и ексшефът на старозагорската дирекция на полицията Тончо Михайлов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар