10.11.2010 г.

I-Романът – НАЧАЛО

Троицата графове

Най-доброто приятелство е от детството. Тогава хората не са обременени от користи, а сексуалното съперничество е непознато. Затова и по-късно, въпреки че всеки е заел различно място в социалната йерархия, никой не са колебае да се среща със стар приятел от онези щастливи години…
За една такава среща става дума. Събраха се трима приятели, които се познаваха от махалата. Те се познаваха още от преди да се сблъскат за пръв път със сериозната страна на живота, още преди да отидат в училището. Те, разбира се, си имаха имена, но винаги се наричаха по прякор – Дългия, Дебелия и Червения. Както може би се досещате, прякорите им бяха свързани с особеностите на тяхната физика. Първият беше много висок. Вторият, с достойно измерение на теглото, а третия – риж. Дългия беше журналист в провинциален вестник. Дебелия имаше странна професия – консултант. Опитваше се да продава на хората ум, нещо, което ще се съгласите, не може да се купи. Третият беше професионалнен безработен.
Тримата се срещнаха съвсем случайно в един горещ августовски ден и чест им прави, че се познаха и се зарадваха на тази среща. Дебелия беше излязъл в дълга отпуска и го покани в дома си. Изпиха по чаша, да речем чай, и решиха заедно да направят нещо – да напишат роман. Това тяхно начинание щеше да ги върне в щастливото детство, не за да печелят пари, а просто за собствено удоволствие. Така както започват игрите.
Първо те сериозно обсъдиха идеята.
-         Трябва да обсъдим техническата част – каза консултантът, който беше свикнал да дава компетентно мнение.
-         Няма какво толкова да се мисли – отряза Червения. Аз ще съм критикът, Дебелия – читателят, а Дългия писателят, щото е графоман и пише тъпотии по вестниците!
-         Не съм графоман, защото обикновено не пиша за удоволствие, но получавам хонорари, засегна се Дългия. По-скоро съм граф О`Ман.
-         Хубаво е да си измислим псевдоними – каза майстора на идеите, т.е. Дебелия. Аз ще съм граф Де Бел, а Червения – Фон Роте.
-         Съгласен, обаче литературната история познава писатели, пишещи в тандем, но никога не съм чувал за автори, работещи в трио – възрази Червения.
-         Може пък ние да сме първите, въпросът какъв ще е сюжета, каза Дългия, вече сдобил се с благороден произход. И Роте забрави, че само ще критикуваш, ще пишат всички!
-          Кой тогава ще почне първи? – попита Роте.
-         Ще теглим жребий, компетентно се намеси Де Бел.
Разбраха се, да спазват само няколко правила: Да не става ясно в коя страна се развива действието, сюжетът да е наднационален. Да не се употребяват фрапиращи вулгарни думи (все пак и тримата не бяха привърженици на съвременните тенденции в литературата) и всеки да продължава сюжетната линия на предходния автор, според своите виждания за романа. Теглиха жребий с кибритени клечки и да започне са падна на Фон Роте. След него продължава граф О`Ман и Де Бел.


Няма коментари:

Публикуване на коментар