5.11.2010 г.

Екопак кампания в големите български градове

От 4  до 6  ноември, на пешеходната зона на булевард  „Цар Симеон Велики”, на север от СОУ „Васил Левски” в гр. Стара Загора, е разпъната шатрата на ЕКОПАК. В рамките на месеците октомври и ноември, „ЕКОПАК България” АД, най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, провежда национална информационно-образователна кампания за мотивиране на гражданите за участие в системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, под надслов „Архитекти на бъдещето”.
Кампанията информира и образова гражданите относно практиките за разделно събиране на отпадъци от опаковки и процеса по преработката им до суровини за производство. Тя се провежда на територията на шест български областни центрове – Бургас, Варна,  Добрич, Русе, София и Стара Загора.
В продължение на 6 поредни седмици, от 7 октомври до 13 ноември, „ЕКОПАК България” АД ще гостува във всеки един от гореизброените областни центрове, за периода сряда-неделя.
За целите на проекта на предварително определена комуникативна точка в центъра на всеки един от градовете, на площ от 100 кв.м. ще бъде разположена „ЕКО шатрата на ЕКОПАК”.
До този момент, жителите на Русе, Добрич, Варна  и Бургас имаха възможност да посетят шатрата на Екопак. Те се запознаха с различните етапи на процеса по рециклиране на отпадъци от опаковки и разгледаха изложените предмети, изработени от различни видове отпадъци.
В цветните контейнери на Екопак България за 2009 г. в община Стара Загора са събрани и предадени за рециклиране 240 774 кг. стъкло, 648 174 кг. хартия и 260 691 кг. пластмаса. Това означава, че благодарение на гражданите на Стара Загора, които събират разделно своите отпадъци, са спасени от изсичане 8424 дървета, спестена е 1 735 200 квч. електрическа енергия,  1620 литра петрол, както и 20 736 литра питейна вода



Няма коментари:

Публикуване на коментар