18.11.2010 г.

Боклукът пак на дневен ред в старозагорска община

На заседанието на общинския съвет в Стара Загора, на 25 ноември ще бъда разгледано предложение за промяна на предназначението на имоти - публична общинска собственост, за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на отпадъците за региона. Ако съветниците от групата на левицата, както предварително нейният водач Бойчо Биволарски обяви, че ще гласуват с „въздържал се”, и други представители на политически сили последват примера им, ще има сериозни последици.
Площадката, определена за изграждане на новото съоръжение, отговарящо на европейските изисквания, се намира в землището на село Ракитница.
За обособяването на терен от 400 дка са необходими още проблемните 100 дка, на които общинските съветници трябва да променят предназначението. Става въпрос за полски път и пасища от най-ниска категория.
Общината е член на Регионално сдружение за управление на отпадъците, което има инвестиционно намерение за изграждане на съоръжението. То е съобразено с изискванията на европейската директива и с българското законодателство и ще бъде изградено с 52 млн. лв. изцяло осигурени по оперативна програма „Околна среда” на ЕС.
В сдружението влизат всички общини от Старозагорска област и община Твърдица, които ще използват новото депо. Срокът, в който трябва да се изгради е април 2014 г. В момента, в който влезе в експлоатация, ще бъде загробено старото сметище на Мандра баир, срокът му на използване изтече през юли 2009 г.
За да се осъществи проектът по изграждане на новото съоръжение, трябва предложението за промяна на предназначението на 100 декара да бъде подкрепено от 2/3 от общинските съветници на Стара Загора. В противен случай, ще последва много тежка процедура, защото няма къде да съхраняваме сметта, заяви зам.-кметът Белчо Белчев.
Единственият вариант е боклукът на Стара Загора да се транспортира до Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци в Шишманци, пловдивско. 1 тон, обаче, ще струва на община Стара Загора около 85 лв., каза още Белчев. На ден Стара Загора генерира около 280 тона отпадък. Този вариант ще удари по джоба на данъкоплатците, защото ще трябва да се осигурят около 8,5 млн. лв. допълнително.
Според разчетите на администрацията, такса смет ще трябва да се вдигне около 3 пъти, ако общинските съветници не гласуват предложението.
Голяма тежест ще падне върху бизнеса, тъй като от него се поема около 67% от постъпленията на таксата за битовите отпадъци. Чувствително ще го усетят и домакинствата - ако досега са плащали, примерно, 100 лв., таксата ще скочи между 350 и 500 лв., в зависимост от вида на имота, каза още зам.-кметът.
Немислимо е Общинският съвет да не приеме предложението, защото ще се окажем в много тежка ситуация. Ще загубим европейските средства за изграждане на съоръжението и таксата ще бъде непосилна за хората, категоричен е и областният управител на Стара Загора Йордан Николов.
Ако не бъде прието предложението на общинска сесия, екоминистерството ще издаде заповед незабавно да бъде затворено настоящото сметище на Мандра баир и Стара Загора ще бъде зарината от боклуци. Освен това общината ще загуби определените за рекултивация на градското сметище около 8,5 млн. лв. и ще трябва да го направи за своя сметка.
Няма алтернатива и съоръжението за третиране на отпадъци, тъй като Стара Загора и общините, които ще го използват са в изостанала фаза на подготовката му, а глобите от ЕС са солени. И ако се стигне до там, санкциите ще започнат да се налагат със задна дата от 16 юли 2009 г., заяви директорът на РИОСВ - Стара Загора инж. Пенка Начева.
Председателят на комисията по здравеопазване и екология в Общинския съвет на Стара Загора Николай Шопов е категоричен, че вариантът с изграждането на регионално съоръжение на безалтернативната площадка край село Ракитница не трябва да се пропуска. Не променим ли предназначението на земята на 25 ноември, ще бъде в разрез с интересите на цялата общественост. Ще загубим 52 млн. лв. европейски средства за изграждане на съоръжението и след това общината трябва да го реализира със собствени средства, каза Николай Шопов.
Специалистите твърдят, че депото е безопасно, но жителите на Ракитница са против неговото изграждане и дори поискаха референдум по въпроса. Още повече, че след десетина години и то трябва да бъде закрито, като през това време трябва да се изгради завод за преработката на отпадъци. От левицата пък твърдят, че в новото депо ще се вкарва боклука от столицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар