8.11.2010 г.

Думи, думи - референдуми

На 6 ноември с референдум жителите на Шипка гласуваха за отделянето на града в отделна община. Около допитването имаше много перипетии, но в крайна сметка вота се проведе. Въпреки опитите за провеждането на други референдуми, шипкалии са единствените, доживели до реализирането на тази нежелана форма за пряко управление. Същите мераци имаха и жителите на Ракитница – относно изграждането на депо за отпадъци към селото, но удариха на камък. Подписката на ракитовчани имала пропуски. И бяха отрязани. Същото се случи и с опитите на ВМРО да предизвика национално допитване относно политиката на България спрямо приемането на Турция в Евросъюза. Вярно е, че при приемането на България в ЕС, или в НАТО, национални допитвания нямаше, но пък и какво щеше да излезе, ако народът гласува против желанието на политиците? Грешки не бива да има! Същият провал се случи и около опитите за  референдум за АЕЦ-а. Местният сепаратизъм надига глава и в Чирпанско. Яворово иска да се отцепи от чирпанска община и да отиде към старозагорска. Излиза, че народа иска пряко да участва във вземането на решения. Каква обаче е ползата от тези административни промени. Ясно е, че общините, независимо от техния мащаб ще имат по-малко финансови възможности, ще бъде намален и броя на общинските съветници. Каква е ползата в Старозагорско да има още една бедна община, със свой общински съвет? Какви мести проблеми ще реши по-добре? Какво ще спечели от отделянето си от Казанлък? При допитването в Шипка обаче има голяма доза популизъм. Обособяването на нова община си е новина – ето как отговаряме на желанията на избирателите. На кого, освен на казанлъчани им пука от този факт, е и полза няма кой знае каква!
720 от общо гласувалите 769 жители на Шипка, гласуваха с „да" за отделянето на града в самостоятелна община, в първия по рода си референдум на територията на община Казанлък и за шипкалии. Право да участват в допитването имаха общо 1209 човека.
От общия брой гласували - 39 жители са дали отрицателен вот за отделянето на Шипка в нова административна, а 10 от подалите бюлетини са недействителни.
Общата избирателна активност в референдума за отделянето на Шипка в самостоятелна община достигна 63,61%.
За да бъде признат за законен, гласувалите в референдума трябваше да са повече от броя на гласувалите на последните местни избори в Шипка- 410 човека.
Референдумът бе насрочен със заповед на областния управител на Стара Загора Йордан Николов, след като първоначалната дата -23-ти октомври бе отменена.
Идеята за отделянето на Шипка в самостоятелна община е от 8 години, но до днешния референдум се стигна след поредица опити на Инициативен комитет от града и съдебна атака на казуса в Административния съд в Стара Загора от страна на Общинския съвет на Казанлък.
В следващите 7 дни резултатите от референдума могат да бъдат съдебно атакувани. Право на обжалването имат: Общинският съвет на Казанлък, с гласовете на поне 1/3 от състава си, кметът на Общината, Инициативният комитет, предизвикал допитването и областният управител на Стара Загора. При положение, че не бъдат атакувани резултатите от референдума от 6 ноември, то след изтичането на 7-дневния срок председателят на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски официално ще обяви резултатите.
Ако има обжалване на резултатите, то Административният съд в Стара Загора следва да се произнесе в 14 дневен срок. Ако и след това има недоволни от решението на съда, то казусът се решава от Върховния административен съд, в срок от 14 дни, с предшестващи 7 дни за обжалване.


Няма коментари:

Публикуване на коментар