15.11.2010 г.

Графики на Дали гостуват в столицата

Най-голямата изложба от графични творби на Салвадор Дали, представяна някога в България, пристига в София по инициатива на Музейна галерия за модерно изкуство.
От 17 ноември в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде изложена цялата серия "Божествена комедия" на художнека. Илюстрациите са предоставени специално за изложбата от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист. За първи път в галерията ще бъдат изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла "Божествена комедия", които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка работа.
От 18 ноември в Музейна галерия за модерно изкуство на "Оборище" № 10 ще бъдат изложени графики от сериите: "Божествена комедия", "Завладяване на Космоса", "Кармен", "Маркиз дьо Сад" и "Дон Кихот", които ще бъдат предназначени за продажба.
Мащабният проект е реализиран след 6-месечни съвместни усилия на двете галерии да предложат на българската публика изкуство с общоевропейски знак.
Официалното откриване на изложбата на графичното творчество на Салвадор Дали ще бъде на 16 ноември от 18.00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Експозицията ще бъде открита от министъра на културата Вежди Рашидов, световноизвестния изкуствовед д-р Геза фон Хабсбург, ерцхерцог на Австрия, Ирина Мутафчиева, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, и Деница Атанасова, президент на Музейна галерия за модерно изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар