5.11.2010 г.

Властта иска и да я обичат

Кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев е освободи един от заместниците си. Слухът, че Мария Динева отговаряща за ресор „Хуманитарни дейности” вече не е в кметския екип, плъзна в ранния следобед на 4 ноември. На следващия ден това бе потвърдено. От общината съобщиха мотивите в характерен административен тон – на основание чл.44, ал.1, т.3, ал.2 във връзка с чл.39, ал.4 от Закон за местното самоуправление и местната администрация и чл.10 от Устройствения правилник на Община Стара Загора. Това преведено на нормален човешки език, означава – кметът има правото да назначава и освобождава своите заместници, да увеличава и намаля техния брой, без предизвестие. В общинското съобщение изрично се подчертава, че решението е на кмета.
Мария Динева е в екипа на проф. Танчев от 6 март 2008 г. Тя беше заместник-кмет от квотата на „Демократична Стара Загора". Подкрепилите я партии изразиха своето учудване от решението на градоначалника.
Нейното име бе забъркано в един от най-големите скандали с търг по проект „За децата на Стара Загора – с отговорност и любов”, за ремонта на училища и детски градини. От старозагорската строителна камара обявиха, че търга е манипулиран. Последва обществено наблюдение, приключило с констатацията, че тя е свързана с фирмата, спечелила търга. Въпреки това реализацията на проекта продължи и беше отчетен като един от големите общински успехи.
Няколко дни по-рано избухна минискандал със общинския съветник от БСП Борис Боричев. Той направил група във Фейсбук под мотото „Не обичам кмета”. Когато отишъл в общината се оказало, че служебната му карта за достъп до сградата не се отчита от системата. След намесата на телевизията картата отново била активирана.
Не е ясно дали кметът има пръст в това, но явно, в унисон с политиката на „откритост и прозрачност” старозагорските власти не считат за достатъчно да управляват. Те изискват и да бъдат обичани! Дори от съветниците от опозицията. А дали след уволнението на Мария Динева ще ги обичат дори техните коалиционни партньори? И какво се крие зад цитираните членове и алинеи, остава всеки сам да си обясни. През септември в Раднево беше съкратен с две трети броя на заместник-кметовете. От там казаха, че това е част от мерките за оптимизиране на административните разходи, един вид антикризисни мерки. Тези мотиви може и да ви харесат, може и да не ви харесат, но все пак са някаква обосновка. В Стара Загора загадката остава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар