4.11.2010 г.

Плътни врати ще пазят непушачите от цигарения дим догодина

Плътно затварящи се врати и механична вентилация ще трябва да имат от догодина всички помещения в обществени сгради, в които се пуши. Това предвижда новата наредба на здравното министерство за тютюнопушенето, вече приета от правителството. След промяната в закона за здравето режимът за пушене се либерализира и вече освен в барове, ресторанти, хотели и работни места пушални ще има на гарите и летищата.
За пушачи на всяко място може да е отредено по-малко 50% от общата площ на сградата. Местата за пушачи в заведенията трябва да са по-малко от тези за непушачи, а стаите в хотелите, в които се пуши, да са по-малко от стаите, където цигарите са забранени. Изключение ще има за заведенията с площ под 50 кв.м и дискотеките. Те ще са или изцяло за пушачи или за непушачи - по преценка на собственика.
В момента местата за пушачи във всички кръчми трябва да са не повече от 50 на сто от всички, което обаче масово не се спазва. Сегашното съжителство между противниците и привържениците на тютюна прилича на вица за плувния басейн, който няма прегради, но са обособени части за пикаещи и непикаещи.
Новото е, че площите за пушачи в заведенията и пушалните в обществените места ще трябва да имат "въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати". "Важно е те да са изолирани, а не да има просто прегради". Това означава, че в неизолираните кафенета в моловете и магазините няма да се пуши.
Заведенията, хотелите и пушалните на работните места и по гари и летища ще трябва да имат и механична вентилация, а не просто климатици или прозорци. Това правило важи от 2005 г., но не навсякъде се спазва. Новото е, че вентилацията ще трябва да работи нонстоп, което да се указва със светещ знак на стената и 2 надписа - "Вентилацията работи" и "При неработеща вентилация сигнализирайте управителя на обекта или дежурния здравен инспектор на телефон.....". "Това изисква инвестиции, криза е и затова законът дава и друга опция - там просто да не се пуши".
Едва след като инвестират във врати и вентилация, местата, където се пуши, ще могат да сложат задължителните надписи, които се въвеждат с наредбата. Те ще са: "Помещение за пушене. Забранено за лица до 18 г." и "Заведение без тютюнев дим".
Новите правила ще влязат в сила месец след публикуването на наредбата в "Държавен вестник", а проверките на МЗ за спазването им ще започнат от началото на 2011 г. Нарушенията се санкционират с 50 до 300 лв. за физически лица, от 300 до 1500 лв. за ЕТ, а за юридическите лица санкцията е от 500 до 10 000 лв. От МЗ признават, че санитарните инспектори не могат да глобяват физически лица, ако те откажат да дадат данните от личната си карта. Затова от РИОКОЗ често обикаляли заведенията с полиция. За пушене в заведение на непозволено място, се глобява клиентът, ако си даде данните. Ако не ги даде, глобата е за собственика, макар че той понася санкция при всички случаи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар